Από τα καταπράσινα πεύκα, τις δαντελένιες παραλίες και τα πανέμορφα φυσικά τοπία έως τα γεμάτα μπαρ, τα γραφικά ταβερνάκια και την Σκιαθίτικη φιλοξενία, αυτό το μαγευτικό νησί των Σποράδων θα σας ενθουσιάσει.
Λίγα λόγια για το νησί
Η Σκιάθος είναι νησί του Αιγαίου πελάγους και συγκαταλέγεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων. Για την ονομασία του νησιού υπάρχουν πολλές εκδοχές. Η επικρατέστερη όμως λέει ότι προέρχεται από την λέξη «σκιά», λόγω των πολλών δέντρων και της έντονης βλάστησης του νησιού. Πρόκειται για ένα μέρος που κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια, κάτι που τεκμηριώνεται από τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή. Σήμερα, η Σκιάθος συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή νησιά της χώρας, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Αριθμεί 6.610 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι φυσικά υπερδιπλασιάζονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρακάτω επέλεξα για εσάς, όσα θεωρώ ότι πρέπει να δει κάποιος που επισκέπτεται το νησί για πρώτη φορά.
10) Τσουγκριά
Η Τσουγκριά (ή τα Τσουγκριά) βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Σκιάθου. Πρόκειται για μια νησίδα που καλύπτεται από πυκνή βλάστηση, πεύκα και διαθέτει πολλές όμορφες παραλίες, με τυρκουάζ νερά και χρυσαφένια άμμο. Οπότε όσο βρίσκεστε στο νησί αξίζει να βρεθείτε εκεί είτε με δικό σας καραβάκι ή σκάφος είτε με μια οργανωμένη εκδρομή από την πόλη της Σκιάθου. Η έκτασή της είναι 1,14 τ.χλμ., κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να την γυρίσετε ολόκληρη με τα πόδια. Στην Τσουγκριά θα δείτε δύο μικρές λίμνες και ένα παλιό ελαιοτριβείο, δείγμα μιας παλιότερης ζωής του νησιού, ενώ στο εκκλησάκι του Αγίου Φλώρου τελούνται συχνά γάμοι.
9) Σκιαθίτικο Σπίτι
Το Σκιαθίτικο Σπίτι είναι μία ιδιωτική πρωτοβουλία, των αδερφών Μάνεση, με σκοπό τη διατήρηση και την ανάδειξη του παραδοσιακού τρόπου ζωής του περασμένου αιώνα στη Σκιάθο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα λαογραφικό μουσείο με παραδοσιακά κειμήλια τεσσάρων γενεών, όπως μπαούλα, φορεσιές, μηχανήματα, σκεύη, φωτογραφικό υλικό και πολλά άλλα. Η είσοδος κοστίζει μόλις 2,5ε.
8) Εκκλησία Παναγία Εικονίστρια
Η μονή της Παναγίας της Εικονίστριας ή Κουνίστρας βρίσκεται στη δυτική Σκιάθο, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την πόλη. Σύμφωνα με τον θρύλο το όνομά της προέρχεται από την ομώνυμη εικόνα, η οποία βρέθηκε κρεμασμένη σε ένα πεύκο και κουνιόταν! Η χρονολογία της ευρέσεως της εικόνας υπολογίζεται ίσως περί το 1655, ενώ μετά την εύρεση της εικόνας χτίστηκε ο ναός των Εισοδίων ο οποίος το 1726 μεγάλωσε σε βασιλική με τρούλο και το 1741 ζωγραφίστηκε με ωραίες τοιχογραφίες. Το μοναστήρι διαλύθηκε το 1834 από την Αντιβασιλεία, η οποία διέλυσε πολλά μοναστήρια της Ελλάδος. Το καθολικό τιμάται στα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου.
7) Λίμνη Στροφυλιά
Η λίμνη Στροφυλιά ή λίμνη Κουκουναριών είναι μια τυπική λιμνοθάλασσα που βρίσκεται ακριβώς πίσω από την διάσημη και άκρως τουριστική παραλία Κουκουναριές. Καταλαμβάνει μια επιφάνεια 350 στρεμμάτων και παρουσιάζει διαφορετική αλατότητα, αναλόγως τις εισροές αλατιού από τη θάλασσα και τη βροχή. Έτσι, η βλάστηση σε γλυκά έως υφάλμυρα νερά αποτελείται κυρίως από καλαμιώνες και αλμυρίκια και στα πιο αλμυρά νερά από βούρλα, μονοετή φυτά καθώς και μια γκάμα θαλάσσιας πανίδας. Η λίμνη Στροφυλιά θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού και είναι μέλος του δικτύου Natura 2000. Τέλος, το δάσος (με τις χαρακτηριστικές κουκουναριές) και η λιμνοθάλασσα έχουν ανακηρυχθεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής, Μνημείο της φύσης και λίκνο του πολιτισμού! Πιο συγκεκριμένα είναι το σπίτι διάφορων σπάνιων ειδών πουλιών, όπως ερωδιοί, νερόκοτες, κορμοράνοι, φλαμίνγκο, αγριόχηνες, νεροχελώνες και πολλά άλλα!
6) Παραλίες
Ένας από τους κύριους λόγους για να επισκεφθεί κανείς τις Σποράδες και πιο συγκεκριμένα την Σκιάθο είναι οι υπέροχες παραλίες της. Η πιο διάσημη παραλία του νησιού ονομάζεται Κουκουναριές και θεωρείται ορόσημο για την Σκιάθο. Πρόκειται για μια οργανωμένη παραλία με ψιλή άμμο, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την πόλη της Σκιάθου και δίπλα στο καταπράσινο δάσος των κουκουναριών. Εξίσου καλή παραλία είναι η Μεγάλη Άμμος, η οποία διαθέτει χρυσαφένια αμμουδιά και γαλαζοπράσινα νερά, ενώ η Καναπίτσα είναι επίσης οργανωμένη και μπορείτε να δοκιμάσετε και water sports. Ακόμη, άξια αναφοράς είναι η παραλίας της Αγίας Παρασκευής μπροστά από το πολυτελές ξενοδοχείο Skiathos Princess, ενώ άκρως εντυπωσιακή είναι και η παραλία Βρωμόλιμνο. Τέλος, μερικές ακόμη εξαιρετικές παραλίες είναι οι Αχλαδιές, ο Βασιλιάς, το Μανδράκι, ο Μικρός και ο Μεγάλος Ασέληνος και ο Τρούλος.
5) Ιερά Μονή Παναγίας Ευαγγελίστριας
Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Ευαγγελίστριας βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της Σκιάθου, σε μια ψηλή κορυφή και ιδρύθηκε το 1794. Πρόκειται για ένα ανδρικό μοναστήρι, με πλούσια ιστορία, αφού εκεί κατασκευάστηκε και ευλογήθηκε η πρώτη Ελληνική σημαία με το λευκό σταυρό σε γαλάζιο φόντο! Ακόμη, στην ίδια μονή ορκίστηκαν οι ηγέτες της επανάστασης Ανδρέας Μιαούλης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Νικοτσάρας και πολλοί άλλοι! Οπότε αν βρεθείτε στο νησί μην διστάσετε να περάσετε μια βόλτα.
4) Λαλάρια
Παραπάνω έκανα αναφορά στις σμαραγδένιες παραλίες του νησιού, όμως απέφυγα τεχνηέντως να επισημάνω μια. Αναφέρομαι φυσικά στα διάσημα Λαλάρια, που είναι μια κατηγορία από μόνα τους. Πρόκειται για την ίσως πιο «εξωτική» παραλία της Σκιάθου, την οποία μπορείτε να προσεγγίσετε αποκλειστικά με καραβάκι. Τα Λαλάρια είναι μια παραλία με καταγάλανα νερά και μεγάλα βότσαλα, όπου την παράσταση κλέβουν οι πέτρινες φυσικές πύλες της. Λόγω του ότι η παραλία δεν είναι οργανωμένη, καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας κάποια ομπρέλα και να προμηθευτείτε από πριν φαγητό και αφεψήματα.
3) Σπίτι-Μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851–1911), που θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες λογοτέχνες, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σκιάθο. Στο κέντρο της πόλης της Σκιάθου, λίγα μέτρα από το λιμάνι, θα βρείτε το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Πρόκειται για την τελευταία του κατοικία και το μέρος όπου έγραψε πολλά διηγήματα από τα οποία όμως δεν είδε να τυπώνεται κανένα. Μετά το θάνατό του, το σπίτι του μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο μουσείο με εκθέσεις που σχετίζονται με τη ζωή του και προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Στην αριστερή πλευρά της εισόδου, βρίσκεται το σαλόνι με το τζάκι και τα αυθεντικά έπιπλα, όπου ο Παπαδιαμάντης πέρασε τις τελευταίες στιγμές της ζωής του τον χειμώνα του 1911! Στα δεξιά υπάρχει ένα μικρό δωμάτιο όπου ο πατέρας του συγγραφέα, που ήταν ιερέας, φύλαγε τα βιβλία και τα θρησκευτικά του άμφια. Τέλος, στο σπίτι θα βρείτε και άλλα δωμάτια που χρησιμοποιούνταν από την οικογένεια για αποθήκευση και σήμερα φιλοξενούν μια οθόνη αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του συγγραφέα. Η είσοδος κοστίζει 4ε.
2) Μπούρτζι
Ναι καλά διαβάσατε, έχει και η Σκιάθος το Μπούρτζι της. Πρόκειται για έναν κατάφυτο λόφο σε μια μικρή χερσόνησο που είναι ορατή κατά την είσοδο στο λιμάνι του νησιού. Ιδρύθηκε από την οικογένεια Γκίζι, που έγιναν κυρίαρχοι το νησί το 1207, μετά την άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους. Στο παρελθόν ονομαζόταν και «Καστέλλι του Αγίου Γεωργίου» λόγω της μικρής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου που υπήρχε εντός του, ενώ καταστράφηκε το 1660 όταν καταλήφθηκε από τον Ενετό ναύαρχο Μοροζίνι. Στο παρελθόν λειτουργούσε ως ενετικό φρούριο, όμως σήμερα δεν σώζεται τίποτα αυτό, εκτός από κάποια ίχνη των τειχών. Πλέον είναι ένα μέρος όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας, απολαμβάνοντας την μαγική πανοραμική θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος.
1) Κάστρο
Στην κορυφή της λίστας έχω τοποθετήσει το Κάστρο της Σκιάθου. Πρόκειται για ένα εγκαταλελειμμένο κάστρο, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού και ήταν σε χρήση από τα μέσα του 14ου αιώνα έως το 1829! Αρχικά κατασκευάστηκε προκειμένου να προστατεύει τους κατοίκους της Χώρας από τις επιδρομές των πειρατών, ενώ τα τείχη του κάστρου που υπεράσπιζαν την πόλη από την πλευρά της ξηράς ήταν ψηλά και ισχυρά με πολλές πολεμίστρες. Από τότε που εγκαταλείφθηκε το 1829, αφέθηκε στην τύχη του με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν διασωθεί μόνο τμήματα του, όμως ο χώρος του είναι προστατευόμενη περιοχή! Για να προσεγγίσετε το κάστρο θα πρέπει να οδηγήσετε μια ώρα και έπειτα να περπατήσετε περίπου ενάμιση χιλιόμετρο σε ένα λιθόστρωτο καλντερίμι. Σας εγγυώμαι ότι η πανοραμική θέα ολόκληρου του νησιού θα σας αποζημιώσει.
Πώς θα πάτε
Για να μεταβεί κάποιος στην Σκιάθο, οι επιλογές του είναι δύο. Είτε με πλοίο από τα λιμάνια του Βόλου και της Θεσσαλονίκης, είτε με αεροπλάνο. Αν επιλέξετε την πρώτη επιλογή θα βρίσκεστε στο νησί και το λιμάνι της Σκιάθου σε 1 με 2,5 ώρες αν επιλέξετε τον Βόλο και περίπου 5,5 ώρες την Θεσσαλονίκη. Αν από την άλλη διαλέξετε να προσεγγίσετε το νησί εξ αέρος, θα προσγειωθείτε στον Διεθνή Αερολιμένα Σκιάθου Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο οποίος βρίσκεται περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Από εκεί μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο και σε δεκαπέντε λεπτά να βρίσκεστε στο κέντρο της πόλης.
Τι να φάτε
Η κουζίνα της Σκιάθου είναι πολύ ενδιαφέρουσα και διαθέτει πεντανόστιμες λιχουδιές, οι περισσότερες με βάση το ψάρι. Μην παραλείψετε λοιπόν, να γευθείτε την πρωτότυπη κακαβιά Σκιάθου (πατάτες φούρνου με ψάρια), τα σκιαθίτικα χαϊμαλιά (παραδοσιακό γλυκό γάμου με καρύδια και μέλι), την πεσκανδρίτσα στιφάδο ή τις καραβίδες με λαχανικά (τοπική συνταγή με ψάρια και χοντροκομμένα λαχανικά). Ακόμη, αξίζει να δοκιμάσετε Άσπρο (γλυκό του κουταλιού με ασπρισμένα αμύγδαλα), μέλι, τσίπουρο, τον περίφημο Αλυπιακό Οίνο (παρασκευάζεται στην Μονή Ευαγγελιστρίας και έχει πάρει το όνομα του από τον Ιερομόναχο Αλύπιο), αμυγδαλωτά, χορτόπιτα με παραδοσιακό φύλλο, μαρμελάδες και διάφορα λικέρ. Για πεντανόστιμα τοπικά πιάτα επισκεφτείτε το Αγναντιo, το Johnny's, την Marmita και το Nikos Restaurant.
Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook: o_thessalonikios ή follow στο instagram!
Μουζακίδης Παντελής