2 Votes
Top 10

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Οι γέφυρες είναι από τα πιο εντυπωσιακά ανθρώπινα κατασκευάσματα. Θαύματα της μηχανικής και της αρχιτεκτονικής, που εκμεταλλεύονται την εκάστοτε τεχνολογία κάθε εποχής για να δώσουν λύσεις στη μετακίνηση των ανθρώπων και των αγαθών. Μπορεί η Κίνα να θεωρείται “expert” του είδους, έχοντας μάλιστα στη συγκεκριμένη λίστα πέντε εκπροσώπους, όμως υπάρχουν άλλες πέντε γέφυρες διασκορπισμένες ανά τον κόσμο, που περιμένουν να τις εξερευνήσετε!

10) Sheikh Jaber Al-Ahmad Al-Sabah Causeway (Πόλη του Κουβέιτ, Κουβέιτ)

Το έργο του Σεΐχη Jaber Al-Sabah, του αείμνηστου Σεΐχη-ηγέτη του Κουβέιτ, είναι ένα σύμπλεγμα γεφυρών, με εκτιμώμενη κατασκευαστική αξία περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια! Εκτείνεται στον κόλπο του Κουβέιτ προς δύο κατευθύνσεις και περιλαμβάνει δύο έργα: τη κύρια γραμμή, η οποία συνδέει την πόλη του Κουβέιτ με η μελλοντική πόλη Σίλκ και το έργο Ντόχα, το οποίο συνδέει προφανώς την πόλη του Κουβέιτ με τη Ντόχα. Η κεντρική γραμμή αποτελεί την δέκατη μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο, μετρώντας 36,140 μέτρα μήκος, ενώ και οι δύο μαζί έχουν συνολικό μήκος 48,5 χιλιόμετρα!

kuwait bridge

9) Manchac Swamp Bridge(Λουιζιάνα, Η.Π.Α.)

Η γέφυρα του Μαντσάκ είναι μια διπλή γέφυρα σκυροδέματος στην πολιτεία της Λουιζιάνα, με συνολικό μήκος 36,710 μέτρα. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες γέφυρες στον κόσμο πάνω από το νερό και πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι η μακρύτερη οδός χωρίς χρέωση στον κόσμο. Λειτουργεί από 1979 και διασχίζει το βάλτο της Λουιζιάνα, ενώνοντας τη διασταύρωση 55 και το Route 51, ενώ αποτελεί ακόμη το ένα τρίτο, των περίπου 66 μιλίων της εθνικής οδού της ίδιας πολιτείας.

manchac bridge

8) Lake Pontchartrain Causeway (Λουιζιάνα, Η.Π.Α.)

Δεύτερη γέφυρα στη λίστα από τις Η.Π.Α., επίσης από την Λουιζιάνα, είναι αυτή που διαπερνά τη λίμνη Πονσαρτραίν. Η συγκεκριμένη γέφυρα λειτουργεί από 1969, όταν και είχε μπει στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες, ως η μεγαλύτερη γέφυρα πάνω από το νερό στον κόσμο (38,442 μέτρα). Το ρεκόρ αυτό κατατρίφθηκε 42 χρόνια αργότερα, το 2011, από την κινεζική Jiaozhou Bay Bridge.

pontchartrain

7) Beijing Grand Bridge (Πεκίνο, Κίνα)

Στην έβδομη θέση συναντάμε την πρώτη κινέζικη γέφυρα της λίστας, τη μεγάλη γέφυρα του Πεκίνου. Βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο υψηλής ταχύτητας μεταξύ Πεκίνου-Σαγκάης και έχει μήκος 48.153 χιλιόμετρα. Η κατασκευή της γέφυρας ολοκληρώθηκε το 2010, ανοίγοντας επίσημα ένα χρόνο αργότερα.

beijing grand

6) Bang Na Expressway (Μπάνγκ Να, Ταυλάνδη)

Στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, τη Μπανγκόκ, βρίσκεται η γέφυρα Bang Na. Πρόκειται για ένα υπέροχο και καινοτόμο σύμπλεγμα γεφυρών, το μήκος του οποίου φτάνει τα 54 χιλιόμετρα και το πλάτος του είναι 27,2 μέτρα! Η κατασκευή του κεντρικού δρόμου ξεκίνησε το 1995 και διήρκεσε πέντε χρόνια, ενώ επισήμως η γέφυρα άνοιξε τον Φεβρουάριο του 2000. Το έργο κόστισε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ, ενώ λέγεται ότι χρειάστηκαν 1.800.000 κυβικά μέτρα σκυροδέματος για την κατασκευή της γέφυρας. Πάντως, η συγκεκριμένη γέφυρα έλυσε ένα τεράστιο πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης, που έπληττε για χρόνια τη πόλη, ενώ παράλληλα προσελκύει πολλούς τουρίστες που θέλουν να την δουν από κοντά.

bang na

5) Weinan Weihe Grand Bridge (Τσεντσόου, Κίνα)

Η γέφυρα, η οποία βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Wei στην Κίνα, αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά αξιοθέατα του κόσμου. Η σιδηροδρομική αυτή γέφυρα συνδέει τις πόλεις Σιάν και Zhengzhou και έχει μήκος 79,732 χιλιόμετρα! Διασχίζει τον ποταμό Wei, για την τιμή του οποίου ονομάστηκε, δύο φορές. Παρόλο που η κατασκευή της είχε ήδη ολοκληρωθεί από το 2008, τέθηκε σε λειτουργία μόλις το 2010, όταν ξεκίνησε η νέα σιδηροδρομική γραμμή. Όταν κατασκευάστηκε αποτελούσε την μακρύτερη γέφυρα στον κόσμο, αλλά έπειτα «έδωσε τα σκήπτρα της» σε αυτές που ακολουθούν.

wei river

4) Cangde Grand Bridge (Τσανγκντέ, Κίνα)

Και από αυτή τη γέφυρα και έπειτα ξεπερνάμε τα 100 χιλιόμετρα μήκος. Η μεγάλη γέφυρα του Τσανγκντέ της Κίνας, είναι μέρος του σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας Πεκίνου-Σαγκάης και έχει μήκος 115,900 χιλιόμετρα. Έχει σχεδιαστεί με σκοπό να αντισταθεί σε μεγάλους σεισμούς, για αυτό διαθέτει 3092 πύργους, οι οποίοι της παρέχουν την δομική σταθερότητα που χρειάζεται για να παραμείνει ανέπαφη παρά τις τεκτονικές μετατοπίσεις και καταστροφικές δυνάμεις. Και αυτή η γέφυρα διαπερνά τον ποταμό Wei, καθώς επίσης πολλά άλλα μικρότερα ποτάμια.

cangde grand

3) Tianjin Grand Bridge (Τιεντσίν, Κίνα)

Η μεγάλη γέφυρα του Τιεντσίν είναι επίσης τμήμα του σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας Πεκίνου-Σαγκάης και διασχίζει το Λάνγκφανγκ και το Qingxian. Ολοκληρώθηκε το 2010, ανοίγοντας ένα χρόνο μετά, με συνολικό μήκος 113,700 χιλιόμετρα! Η γέφυρα έχει πρωτοφανή σημασία και εξαιρετική τοποθεσία, καθώς επιτρέπει τη διέλευση των τρένων στις περιοχές με έντονη πυκνότητα και τους βοηθά να ταξιδεύουν πολύ πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

tianjin grand

2) Changhua–Kaohsiung Viaduct (Μπαγουασάν, Ταιβάν)

Στη δεύτερη θέση συναντάμε μια οδογέφυρα από την Ταιβάν. Πρόκειται για την γέφυρα που συνδέει την Τσανγκούα με το Καοσιούνγκ, διασχίζοντας την ηπειρωτική χώρα και την επαρχία της νότιας Ταϊβάν. Τέθηκε σε λειτουργία το 2007 και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2012 εξυπηρέτησε πάνω από 200 εκατομμύρια επιβάτες! Έχει μήκος 157,317 χιλιόμετρα και είναι κατασκευασμένη με ιαπωνική τεχνογνωσία, ώστε να είναι ανθεκτική στους σεισμούς.

changhua kaohsiung

1) Danyang–Kunshan Grand Bridge (Τσιανγκσού, Κίνα)

Στη κορυφή αυτής της λίστας υπάρχει άλλη μια γέφυρα από τη Κίνα και πιο συγκεκριμένα από τη Τσιανγκσού, η Μεγάλη Γέφυρα Τανγιάνγκ-Κουνσάν. Είναι ασφαλές να πώ ότι η συγκεκριμένη γέφυρα είναι ένα θαύμα της σύγχρονης μηχανικής, έχοντας μήκος 164,800 χιλιόμετρα! Ολοκληρώθηκε σε μόλις 4 χρόνια (2006-2010), κοστίζοντας πάνω από 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ υπολογίζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν κατά την κατασκευή της πάνω από 10.000 άτομα. Από την λειτουργία της και μετά, η Μεγάλη Γέφυρα Τανγιάνγκ-Κουνσάν έχει γίνει ένα τουριστικό αξιοθέατο από μόνο της!

danyang kunshan

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"

Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com