3 Votes
Ουγγαρία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

budapest map

 Δίχως δεύτερη σκέψη, η Βουδαπέστη είναι η πιο όμορφη πόλη στην Ευρώπη τη νύχτα. Όλα τα σημαντικά της κτίρια φωτίζονται, δημιουργώντας μια αίσθηση ρομαντισμού που όμοια της, δύσκολα θα ξανασυναντήσεις. Συνδυάζει αρμονικά το παλιό με το νέο και προσφέρει μοναδικές εμπειρίες για κάθε ταξιδιώτη. Δεκάδες αξιοθέατα, βουτιές στα θερμά λουτρά της πόλης, βαρκάδα στο Δούναβη, λαχταριστές ουγγρικές λιχουδιές, καθώς και πολλά άλλα που περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Η Βουδαπέστη είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ουγγαρίας, καθώς και έδρα της κομητείας της Πέστης. Βρίσκεται στο κέντρο της παννονικής πεδιάδας και αποτελεί την έβδομη μεγαλύτερη πόλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (χωρίς να υπολογίζονται τα προάστια και γενικά η μητροπολιτική περιοχή των πόλεων), με 1,7 εκατομμύρια κατοίκους. Το όνομα της προέρχεται από τη συγχώνευση της Βούδας και της Πέστης το 1873, δημιουργώντας μια ενιαία πόλη που καταλαμβάνει τις δύο όχθες του Δούναβη. Η Βούδα είναι η δυτική (αριστερή) όχθη, με ένα ψηλό λόφο στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το κάστρο της Βούδα, ενώ η Πέστη είναι η σχετικά επίπεδη ανατολική (δεξιά) όχθη, με το Κοινοβούλιο και πολλά άλλα εντυπωσιακά κτίρια, καθώς και πολυσύχναστους δρόμους διατηρώντας όλη την αρχιτεκτονική κληρονομιά του 19ου αιώνα. Το 1987 η Βουδαπέστη προστέθηκε στα Μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO για την πολιτιστική και αρχιτεκτονική σημασία των οχθών του Δούναβη, τη συνοικία του Κάστρου της Βούδας και τη λεωφόρο Αντράσι (Andrassy). Λόγω του εξαιρετικά γραφικού περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής της, είναι γνωστή ως "το Παρίσι της Ανατολής", κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι προσελκύει 4,3 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως! Επέλεξα λοιπόν για εσάς, όσα θεωρώ ότι είναι άξια προσοχής για κάποιον που επισκέπτεται την πόλη για πρώτη φορά.

Országház

 Το σύμβολο της πόλης δεν είναι άλλο από το Ουγγρικό Κοινοβούλιο (Országház). Βρίσκεται στις όχθες του Δούναβη από τη πλευρά της Πέστης και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, μετά το βρετανικό. Χτίστηκε μεταξύ του 1885 και 1902 σε νεογοτθικό ρυθμό, εμπνευσμένο φυσικά από το Κοινοβούλιο του Λονδίνου. Το κτίριο έχει μήκος 268μ και 118μ πλάτος, κοσμείτε με ένα τρούλο ύψους 61 μέτρων, ενώ διαθέτει 691 αίθουσες! Μια εύλογη απορία είναι το πως μια τόσο μικρή χώρα διαθέτει ένα τόσο μεγάλο κοινοβούλιο. Η απάντηση είναι απλή, αφού χτίστηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Αυστροουγγρικής μοναρχίας, άρα ουσιαστικά δύο χωρών. Το βράδυ το κτίριο είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, καθώς φωτίζεται ολόκληρο και το ομοίωμα του αντικατοπτρίζεται στο ποτάμι. Για να το θαυμάσετε καλύτερα θα χρειαστεί να περάσετε από την απέναντι όχθη ή να κάνετε μια κρουαζιέρα, με τα δεκάδες πλοία που υπάρχουν στις αποβάθρες. Τέλος, υπάρχει η εσφαλμένη άποψη ότι δεν αξίζει να μπει κανείς στο εσωτερικό του. Δεν μπορώ να καταλάβω πως και από πού ξεκίνησε αυτό, όμως πρέπει να αλλάξει. Το εσωτερικό του Κοινοβουλίου είναι το ίδιο εντυπωσιακό με το εξωτερικό και σίγουρα αξίζει να το επισκεφτείτε. Η είσοδος κοστίζει 3500 HU, δηλαδή περίπου 10ε και περιλαμβάνει ιδιωτική ξενάγηση, με άνθρωπο του κοινοβουλίου στη γλώσσα που επιθυμείτε (δεν έχει ελληνικά). Καλό είναι να προνοήσετε και να κλείσετε τα εισιτήρια σας online, καθώς συνήθως εξαντλούνται εβδομάδες πριν.

Gellért Hegy

 Από τη πλευρά της Βούδας, η πρώτη στάση πρέπει να γίνει αναμφίβολα στον λόφο Γκέλερτ (Gellért Hegy), που υψώνεται μεγαλόπρεπα πάνω από τον Δούναβη, προσφέροντας στους επισκέπτες πανοραμική θέα της πόλης. Η ανάβαση δεν είναι δύσκολη, αλλά σίγουρα είναι απαιτητική, οπότε προετοιμαστείτε κατάλληλα με άνετα παπούτσια και πολύ νερό. Ο λόφος οφείλει το όνομα του στον Επίσκοπο Γκέλερτ, ο οποίος διέδωσε τον χριστιανισμό στην Ουγγαρία. Μετά το θάνατο του Αγ. Στεφάνου, του Χριστιανού βασιλιά της Ουγγαρίας, ο θρύλος λέει ότι οι επαναστάτες παγανιστές Μαγυάροι σφράγισαν τον Γκέλερτ μέσα σε ένα βαρέλι και τον πέταξαν από την πλαγιά του λόφου.  Στην κορυφή του λόφου υπάρχει ένα φρούριο που χτίσθηκε από τους Ούγγρους της Αυστρίας μεταξύ 1850-1854, με σκοπό να ελέγχουν την πόλη μετά την αναστολή της Ουγγρικής επανάστασης για την ανεξαρτησία. Υπάρχει ακόμη το άγαλμα της Ελευθερίας, το οποίο έστησαν οι Σοβιετικοί για την απελευθέρωση της πόλης από τους Ναζί και ένα σπηλαίο, το οποίο από το 1926 χρησιμοποιείται ως εκκλησία.

gellert hegy

Budavári Palota

 Παρόλο που η Βουδαπέστη διαθέτει πληθώρα αξιοθέατων, το Κάστρο της Βούδας (Budavári Palota), θα είναι πάντα ένα από τα πιο σημαντικά, καθώς είναι το σημείο στο οποίο ιδρύθηκε η πόλη. Η ιστορία του κάστρου είναι μεγάλη και πολυτάραχη, αφού έχει πολιορκηθεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, 31 φορές! Χτίστηκε αρχικά τον 13ο αιώνα, ύστερα από τις εισβολές των μογγολικών φυλών στην Ουγγαρία. Ο τότε Βασιλιάς Μπέλα Δ΄ (Béla IV) βλέποντας σχεδόν την ισοπέδωση της περιοχής, διέταξε την κατασκευή ενισχυμένων πέτρινων τειχών το 1243 και γύρω από το φρούριο δημιουργήθηκε μία μικρή κοινότητα που ονομάστηκε Βούδα. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λάγιου του Μέγα χτίστηκε και ένα παλάτι, το οποίο κατεδαφίστηκε κατά τη τουρκική εποχή και ξανακτίστηκε μεταξύ 1714 και 1723 από τον βασιλιά Κάρολο Γ΄ των Αψβούργων. Το συγκεκριμένο δεν έμελε να μείνει όρθιο για πολύ, καθώς το 1810 κατά τη διάρκεια της ουγγρικής επανάστασης καταστράφηκε μεγάλο μέρος του. Μετά τον Αυστροουγγρικό Συμβιβασμό του 1867, υπήρξε ανάγκη για ένα νέο κάστρο στη Βουδαπέστη για να εκφράσει την ανεξαρτησία της Ουγγαρίας. Στα κτίρια αριστερά από αυτό του Καρόλου Γ' και της Μαρίας Τερέζας, προστέθηκαν μια νέα πτέρυγα και ένας κεντρικός τρούλος. Όμως στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το συγκρότημα πλήγηκε και πάλι, αυτή τη φορά από φωτιά, αλλά μετά την αποκατάσταση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 50’ το Κάστρο της Βούδας επανήλθε πάλι σε όλο του το μεγαλείο. Το Κάστρο διαθέτει 203 δωμάτια και σήμερα στεγάζει διάφορα μουσεία, μεταξύ των οποίων το Ιστορικό Μουσείο της Βουδαπέστης (Budapesti Történeti Múzeum) και την Εθνική Πινακοθήκη (Magyar Nemzeti Galéria). Η Εθνική Πινακοθήκη είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της πόλης, φιλοξενώντας έργα των Rodin, Monet, Gauguin και του δικού μας Δ. Θεοτοκόπουλου. Η είσοδος κοστίζει 2800HUF (δηλαδή περίπου 8,5ε). Ακόμη, μπορεί το τελεφερίκ του 1870 που ανεβαίνει έως το κάστρο να είναι όμορφο και γραφικό, αλλά είναι αχρείαστο και ακριβό (κοστίζει περίπου 5,5ε), αφού υπάρχουν δωρεάν κυλιόμενες σκάλες λίγο πιο δίπλα, ενώ και η ανάβαση με τα πόδια είναι ευχάριστη. Τέλος, και το κάστρο της Βούδας φωτίζεται το βράδυ, οπότε σίγουρα αξίζει να το δείτε και τις νυχτερινές ώρες, όταν και εκπέμπει τελείως διαφορετικό χαρακτήρα.

budavari palota

Halászbástya

 Στην ευρύτερη περιοχή του κάστρου συναντάμε τον Προμαχώνα των Ψαράδων (Halászbástya), που για πολλούς προσφέρει την καλύτερη θέα της Βουδαπέστης. Από την κορυφή του πυργίσκου μπορείτε να δείτε μέχρι το Νησί της Μαργαρίτας, καθώς και τα σημαντικότερα κτίρια της πόλης όπως η Βασιλική του Αγ. Στέφανου, το Κοινοβούλιο, η Ακαδημία των Επιστημών και άλλα πολλά. Λέγεται ότι το όνομα του δόθηκε από την παλιά ψαραγορά, που υπήρχε εκεί κατά το Μεσαίωνα. Το προπύργιο αυτό κτίστηκε το 1905 για διακοσμητικούς σκοπούς συνδυάζοντας το νεογοτθικό με το νεορωμαικό ρυθμό, ενώ αποτελείται από 7 πύργους, όπου ο καθένας συμβολίζει μία από τις 7 φυλές των Μαγυάρων, που ήρθαν στην Ουγγαρία το 1896. Πολλοί χαρακτηρίζουν το κτίριο παραμυθένιο, καθώς η κατασκευή του φέρνει στο μυαλό τα κάστρα των παραμυθιών της σταχτοπούτας ή της ωραίας κοιμωμένης. Κατά η διάρκεια της μέρας η είσοδος χρεώνεται (1000HUF, δηλαδή περίπου 3,5ε), αλλά μετά τη δύση του ηλίου η θέα της φωταγωγημένης Βουδαπέστης είναι δωρεάν.

halaszbastya

Mátyás Templom

 Στον Προμαχώνα των Ψαράδων βρίσκεται και ο άκρος εντυπωσιακός Ναός του Ματθαίου (Mátyás Templom). Ο ναός αυτός είναι γνωστός επίσης με το προσωνύμιο « η Εκκλησία της Κυράς» και κτίστηκε αρχικά το 13ο αιώνα, ενώ έκτοτε έχει αλλάξει αρκετές φορές ανάλογα με το αρχιτεκτονικό στυλ της εποχής. Η εκκλησία πήρε το όνομα της από το βασιλιά Ματθαίο, που κυβέρνησε από 1458-1490 και ήταν γνωστός προστάτης των τεχνών και της διαφώτισης. Το 1541 όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν τη Βούδα η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί και οι εκκλησιαστικοί θησαυροί στάλθηκαν από τους Οθωμανούς στην Μπρατισλάβα, ενώ αλλοίωσαν ή κάλυψαν τα ψηφιδωτά που στόλιζαν το εσωτερικό της εκκλησίας. Μετά την αποχώρηση των Τούρκων το 1686 οι ντόπιοι αρχιτέκτονες και κτίστες προσπάθησαν να αναστηλώσουν τον ναό με το δημοφιλές στυλ μπαρόκ της εποχής. Στο τέλος του 19ου αιώνα ο αρχιτέκτονας Fringes Schylek αναστήλωσε το ναό του Αγ. Ματθαίου στην αρχική του δόξα. Ο Schylek ανέκτησε τα αρχικά σχέδια του ναού του 13ου αιώνα και αναστήλωσε πολλά από τα γοτθικά στοιχεία που είχαν χαθεί για αιώνες, τα οποία οι επισκέπτες μπορούν σήμερα να θαυμάσουν. Ο ναός παρέμεινε μέσα στους αιώνες το μέρος για τις ενθρονίσεις και τις μεγαλύτερες τελετές στη χώρα. Η είσοδος στο ναό κοστίζει 1800HUF (δηλαδή περίπου 3,5ε), ενώ αν θέλετε να ανεβείτε στον πύργο του ναού, θα πρέπει να πληρώσετε άλλα τόσα.

matyas templom

Szent Instván Bazilika

 Η μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή εκκλησία στη Βουδαπέστη όμως είναι η Βασιλική του Αγ. Στεφάνου (Szent Instván Bazilika), η οποία είναι και η μεγαλύτερη σε ολόκληρη τη χώρα. Χρειάστηκαν 50 χρόνια για να κατασκευαστεί και αν και δεν είναι βασιλικού ρυθμού, το τεράστιο μέγεθος της, της έχει δώσει αυτό το χαρακτηρισμό. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1851 με τον πρώτο αρχιτέκτονα και σχεδιαστή να είναι ο Joseph Hill, που προσπάθησε να δώσει ένα κλασσικό στυλ, όμως πέθανε κατά τη διάρκεια της ανέγερσης. Στη συνέχεια την κατασκευή ανέλαβε ο Michel Ybl, ο οποίος ακολούθησε ένα νέο-αναγεννησιακό στυλ. Η κατάρρευση του θόλου το 1868 καθυστέρησε σημαντικά το έργο, όπως και ο θάνατος και του δεύτερου αρχιτέκτονα. Το εσωτερικό της εκκλησίας και η αποπεράτωση του έργου το 1905 έγιναν τελικά από έναν τρίτο αρχιτέκτονα, τον Joseph Kraus. O Kraus κάλεσε τους πιο διάσημους γλύπτες της Ουγγαρίας για να διακοσμήσουν το εσωτερικό της εκκλησίας, οι οποίοι χρησιμοποίησαν πάνω από 50 είδη μαρμάρου για τα παρεκκλήσια και για τα πολλά αγάλματα του ναού, όπως αυτό του προστάτη της εκκλησίας, ο οποίος ήταν ο πρώτος Χριστιανός βασιλιάς της Ουγγαρίας. Για να μπορέσουν να τοποθετήσουν το άγαλμα στο ιερό, ζητήθηκε ειδική άδεια από τον Πάπα, ενώ στο παρεκκλήσι του ναού υπάρχει επίσης διατηρημένο το δεξί χέρι του αγίου! Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου τα πολύτιμα έγγραφα και κειμήλια μεγάλης αξίας, φυλάχτηκαν στο ναό, γιατί θεωρούσαν ότι το μόνο κτίριο που άντεχε ένα πιθανό βομβαρδισμό! Τέλος, στο καμπαναριό μπορείτε να δείτε τη μεγαλύτερη καμπάνα της χώρας βάρους 9 τόνων. Η είσοδος στην βασιλική είναι δωρεάν.

szent instvan bazilika

Nagy Zsinagoga

 Η Μεγάλη Συναγωγή (Nagy Zsinagoga) είναι η μεγαλύτερη συναγωγή στην Ευρώπη και η δεύτερη μεγαλύτερη στο κόσμο. Βρίσκεται στην γοητευτική εβραϊκή συνοικία της Βουδαπέστης και πιο συγκεκριμένα στη οδό Dohány. Χτίστηκε ανάμεσα στο 1854-1859 σε μαυριτανικό στυλ, με έντονα οριεντάλ στοιχεία, καθώς και βυζαντινές, αναγεννησιακές και γοτθικές αναφορές. Η εξωτερική της όψη είναι άκρως εντυπωσιακή, αφού είναι διακοσμημένη με εκατοντάδες χρωματιστά τούβλα, ενώ το εσωτερικό της δεν στερείται ομορφιάς. Το κτίριο έχει 53 μέτρα μήκος και αποτελείται από τρεις μεγάλους διαδρόμους με καθίσματα για παραπάνω από 3.000 άτομα! Δίπλα από τη συναγωγή βρίσκεται το Εβραϊκό μουσείο (Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár) με πολλά ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά αντικείμενα, καθώς και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος. Η είσοδος κοστίζει 5,500HUF (δηλαδή περίπου 16ε).

nagy zsinagoga

Széchenyi lánchíd

 Η πιο γνωστή, πιο παλιά και σίγουρα πιο εντυπωσιακή από τις οκτώ γέφυρες που ενώνουν τη Βούδα με τη Πέστη είναι η περίφημη «Γέφυρα των Αλυσίδων» ή Γέφυρα Σετσένι (Széchenyi lánchíd), όπως λέγεται κανονικά. Η γέφυρα ονομάστηκε Sjecheny Lanchid προς τιμήν του κόμη Sjecheny, που πήρε την πρωτοβουλία να κτίσει τη γέφυρα. Έχει μήκος 375 μέτρα και πλάτος 16 μέτρα, ενώ οι εργασίες κατασκευής της ολοκληρώθηκαν την 20η Νοεμβρίου του 1849. Η γέφυρα πυροδότησε μία οικονομική αναγέννηση που θα οδηγούσε στον χρυσό αιώνα της Βουδαπέστης και ήταν ένας από τους κύριους λόγους που έκαναν τις επαρχιακές πόλεις της Πέστης και της Βούδας να μετατραπούν σε μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη μητρόπολη. Το 1889 οι κάτοικοι διαδήλωσαν πάνω στην αλυσωτή γέφυρα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία, και έκτοτε η γέφυρα έγινε σύμβολο της Ουγγρικής ελευθερίας. Όταν πέφτει η νύχτα και ανάβουν τα φώτα της πόλης, η Γέφυρα των Αλυσίδων στολίζει το Δούναβη σαν ένα λαμπερό περιδέραιο. Οι υπόλοιπες γέφυρες που ενώνουν τις δυο πλευρές είναι η Γέφυρα της Μαργαρίτας (Margit híd), η Γέφυρα της Ελισάβετ (Erzsébet híd), η Γέφυρα της Ελευθερίας (Szabadság híd), η Γέφυρα Αρπάντ (Árpád híd), η Γέφυρα Πετόφι (Petőfi híd) και η Γέφυρα Ρακόστσι (Rákóczi híd).

szabadsag hid

Hősök tere

 Κάθε μεγάλη πόλη που σέβεται τον εαυτό της διαθέτει μια πλατεία ιστορικής σημασίας. Για τη Βουδαπέστη αυτή είναι η Πλατεία των ηρώων (Hősök tere). Βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι της πόλης, στο τέλος της εντυπωσιακής λεωφόρου Αντράσι (Andrássy) και κατασκευάστηκε προς τιμήν των μεγάλων ηρώων της Ουγγρικής ιστορίας το 1896, ενώ το κέντρο της κοσμεί το “Μνημείο της Χιλιετίας”. Αυτό το κομμάτι της πόλης είναι που χαρίζει στη Βουδαπέστη και το προσωνύμιο «Παρίσι του βορρά», αφού μοιάζει ιδιαίτερα με τα Ηλύσια πεδία στη γαλλική πρωτεύουσα. Κάτω από τη πλατεία και κατά μήκος της λεωφόρου Andrássy περνά η ιστορική γραμμή Millennium του μετρό της Βουδαπέστης, που είναι η δεύτερη παλαιότερη στην Ευρώπη! Ακόμη, τόσο η λεωφόρος Andrássy όσο και η πλατεία των Ηρώων έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

hosok tere

 Δεξιά από τη πλατεία βρίσκεται η Αίθουσα Τέχνης Műcsarnok και αριστερά το Μουσείο Καλών Τεχνών (Szépművészeti Múzeum). Η πρώτη φιλοξενεί εκθέσεις σύγχρονης τέχνης και η είσοδος κοστίζει 1300HUF (δηλαδή περίπου 4ε). Η συλλογή του δεύτερου μουσείου αποτελείται από διεθνή τέχνη (εκτός από ουγγρική), συμπεριλαμβανομένων όλων των περιόδων ευρωπαϊκής τέχνης, και περιλαμβάνει περισσότερα από 100.000 αριστουργήματα. Η είσοδος κοστίζει 3200HUF (δηλαδή περίπου 9,5ε).

 Επίσης, η πλατεία των Ηρώων λειτουργεί και ως "κεντρική πύλη" για το Πάρκο της Πόλης (Városliget). Σε αυτό το αστικό πάρκο θα βρείτε, πέρα από μια τεχνητή λίμνη και αρκετό πράσινο, μια σειρά από σημαντικά αξιοθέατα μεταξύ των οποίων τον Ζωολογικό και Βοτανικό Κήπο (Fővárosi Állat- és Növénykert), τα Ιαματικά λουτρά «Széchenyi» (που θα αναφερθώ αμέσως παρακάτω), το Ουγγρικό Μουσείο Τεχνικής και Μεταφορών (Közlekedési Múzeum), το ιστορικό ρεστοράν Gundel και φυσικά το Κάστρο Βαϊνταχουνιάντ (Vajdahunyad vára). Το πανέμορφο αυτό κάστρο (με το δύσκολο όνομα) χτίστηκε το 1896 στην γιορτή για τα 1000 χρόνια της ιστορίας της Ουγγαρίας, από την Ουγγρική κατάκτηση της λεκάνης των Καρπαθίων το 895. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ignác Alpár με σκοπό να παρουσιάσει διάφορα μνημειακά κτήρια από διάφορα σημεία του Βασιλείου της Ουγγαρίας και όπως γίνεται αντιληπτό το αρχιτεκτονικό του στυλ είναι σαν την Βαβέλ. Ρωμανικό, γοτθικό, αναγεννησιακό και μπαρόκ αρχιτεκτονικό στυλ μπλέκονται σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Σήμερα το κάστρο στεγάζει το Μουσείο της Ουγγρικής Γεωργίας, το μεγαλύτερο μουσείο γεωργίας στην Ευρώπη.

vajdahunyad vara

Széchenyi-gyógyfürdő

 Ένα ταξίδι στη Βουδαπέστη δε μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένο χωρίς μια επίσκεψη σε κάποια από τα λουτρά της πόλης. Τα συστατικά του νερού είναι ιδιαίτερα θεραπευτικά σε εκφυλιστικές ασθένειες των αρθρώσεων, σε φλεγμονές καθώς επίσης και σε ορθοπεδικά προβλήματα και μετά-τραυματικές θεραπείες. Η ιαματική άξια των νερών που αναβλύζουν από της πηγές στη Βουδαπέστη είχε γίνει αντιληπτή από τους Ρωμαίους πριν από αιώνες, όμως μόνο μετά την εποχή που οι Οθωμανοί κατάκτησαν την περιοχή, δημιουργήθηκε η κουλτούρα του λουτρού και της μαζικής χρήσης των νερών. Με τη μέση θερμοκρασία των νερών να μην πέφτει κάτω από τους 27-30 βαθμούς Κελσίου, στην πιο κρύα εκδοχή τους, τα ιαματικά λουτρά της Βουδαπέστης είναι μια εμπειρία που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε δώρο στον εαυτό σας!

 Τα μεγαλύτερα και πιο διάσημα είναι χωρίς δεύτερη σκέψη τα Λουτρά Σετσένι (Széchenyi-gyógyfürdő). Στεγάζονται σε ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα-παλάτι, σε στυλ νεομπαρόκ και σίγουρα αποτελούν την πιο δημοφιλή επιλογή των επισκεπτών, που συνήθως τα κατακλύζουν, με αποτέλεσμα στις ώρες αιχμής να υπάρχουν μεγάλες ουρές, οπότε προτείνω είτε να πάτε νωρίς το πρωί είτε να κάνετε κράτηση online. Πληρώνοντας το αντίτιμο εισόδου, το οποίο κοστίζει 5500 μόνο για ερμάριο ή 6000 για ατομική καμπίνα (περίπου 16 και 18ε αντίστοιχα), θα πάρετε το βραχιόλι σας, με το οποίο θα αποκτήσετε απεριόριστη πρόσβαση στις 18 εξωτερικές κι εσωτερικές πισίνες και λουτρά, καθώς και στις αίθουσες σάουνας και χαμάμ. Με επιπλέον αντίτιμο, έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε υπηρεσίες μασάζ, αρωματοθεραπείας και περιποίησης σώματος και προσώπου κατά μόνας ή σαν ζευγάρι. Το highlight πάντως των συγκεκριμένων λουτρών είναι η μεγάλη εξωτερική πισίνα στη θερμοκρασία των 38 βαθμών, ειδικά τον χειμώνα όταν και κυριολεκτικά αχνίζει!

szechenyi gyogyfurdo2


 Τα δεύτερα σε δημοτικότητα είναι τα λουτρά, που φιλοξενούνται στο χώρο του ξενοδοχείου Gellert (Gellért fürdő). Βρίσκονται σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, πιο συγκεκριμένα στους πρόποδες του Λόφου Γκέλερτ, ακριβώς απέναντι από την Κεντρική Αγορά και δίπλα από τη γέφυρα της Ελευθερίας από την πλευρά της Βούδας, επομένως είναι εύκολα προσβάσιμα και με τα πόδια. Μετρούν 100 χρόνια λειτουργίας και είναι χτισμένα σε στυλ αρ νουβό, εντυπωσιάζοντας με την αρχιτεκτονική και τη μεγαλοπρέπεια που αποπνέουν. Εδώ είσοδος κοστίζει 6000HUF (δηλαδή περίπου 19ε).

gellet gyogyfurdo2

Margitsziget

 Το νησί της Μαργαρίτας (Margitsziget) βρίσκεται στα βορειοδυτικά όρια της πόλης και πήρε το όνομά του από τη πριγκίπισσα Μαργαρίτα, κόρη του βασιλιά Μπέλα Δ’ που έκανε τάμα την εγκατάσταση της σε αυτό, σε περίπτωση που αποκρουόταν η μογγολική εισβολή στη χώρα, όπως κι έγινε. Έχει μήκος 3χλμ και πλάτος 500 μέτρα και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη αναψυχής των κατοίκων της Βουδαπέστης. Δημιουργήθηκε από πολλές ξέρες που ενώθηκαν με την πάροδο του χρόνου και ήταν ήδη κατοικημένο από την ρωμαϊκή εποχή! Από το 1869 το συγκεκριμένο νησί άνοιξε για το κοινό κι η επίσκεψη σε αυτό αποτελεί δημοφιλή επιλογή, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Σήμερα λοιπόν, είναι ένα καταπράσινο μεγάλο πάρκο χωρίς δρόμους και αυτοκίνητα και από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο μπορείτε να πραγματοποιήσετε όμορφους περιπάτους με τα πόδια ή το ποδήλατο σας, ενώ στη δυτική του όχθη φιλοξενείται το συγκρότημα λουτρών Ακτή Πάλατινους (Palatinus Gyógy). Ξεχωρίζουν επίσης το Μνημείο της Εκατονταετηρίδας από την ένωση, το Υδραγωγείο (Margitszigeti Víztorony), το οποίο συγκαταλέγεται στα μνημεία της UNESCO και η μουσική κρήνη Μπόντορ (Margitszigeti szökőkút).

margitsziget2

Váci utca

 Η οδός Βάτσι (Váci utca) είναι μία από τις κύριες πεζοδρομημένες αρτηρίες και ίσως ο πιο διάσημος δρόμος της Βουδαπέστης. Εκεί θα βρείτε πληθώρα καταστημάτων με τουριστικά είδη, εστιατόρια, μπαρ, καφέ, καθώς και όλους τους παγκοσμίου βεληνεκούς οίκους μόδας. Ο συγκεκριμένος πεζόδρομος ενδείκνυται για βόλτα, αλλά καλό θα ήταν να αποφύγετε να καθίσετε για φαγητό ή ποτό εκεί, καθώς πρόκειται για τον πιο τουριστικό δρόμο της πόλης, με αποτέλεσμα η ποιότητα να είναι χαμηλή και οι τιμές υψηλές. Επίσης, καραδοκούν πολλοί επιτήδειοι (κυρίως γυναίκες), οι οποίοι προσελκύουν τουρίστες στα μπαρ, παραγγέλνουν ακριβά ποτά και μετά αφήνουν τους ίδιους να τα πληρώσουν.

vaci utca

Terror Háza

 Το σπίτι του τρόμου (Terror Háza) είναι το πιο αμφιλεγόμενο, αλλά ταυτόχρονα και το πιο ενδιαφέρον μουσείο της Βουδαπέστης. Εγκαινιάστηκε το 2002 και στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο του δεκάτου αιώνα, το οποίο είναι αφιερωμένο στα «θύματα του τρόμου», που βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής και της κουμουνιστικής δικτατορίας. Μάλιστα, μπαίνοντας θα τα δείτε όλα σε ένα τεράστιο τοίχο με φωτογραφία και ονοματεπώνυμο. Μέσα σε μια υποβλητική ατμόσφαιρα με μουσική, ζωντανές αφηγήσεις, ηχητικά ντοκουμέντα, φωτογραφίες και έντυπο υλικό, θα μάθετε τα πάντα για αυτή την περίοδο της ιστορίας, από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές. Μέρος της ξενάγησης είναι η περιήγηση στα ψυχρά γραφεία, τα ανήλιαγα κελιά, τους αποπνικτικούς χώρους βασανιστηρίων και τους τοίχους φτιαγμένους από «σαπούνι». Όπως ανέφερα και παραπάνω όμως το μουσείο του τρόμου θεωρήθηκε αμφιλεγόμενο από την ουγγρική κοινωνία, γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην εμπειρία του κουμμουνισμού, ενώ ένα σαφώς μικρότερο μέρος εστιάζει στη ναζιστική περίοδο. Για μένα πάντως αξίζει μια επίσκεψη. Η είσοδος κοστίζει 3000HUF( δηλαδή περίπου 9ε).

terror haza

Ruin Bars

 Ναι το γνωρίζω πολύ καλά ότι τα περίφημα Ruin Bars της ουγγρικής πρωτεύουσας δεν είναι αξιοθέατα, αλλά είναι ανεπίτρεπτο να ταξιδέψετε μέχρι τη Βουδαπέστη και να μην πιείτε ένα ποτό εκεί. Πρόκειται για μπαρς, που στεγάζονται σε παλιά, ερειπωμένα και μισοκατεστραμμένα κτίρια, τα οποία έχουν διακοσμηθεί και ανακατασκευαστεί, όντας πλέον ότι πιο «σύγχρονο» στη νυχτερινή ζωή της πόλης. Τα περισσότερα βρίσκονται στην εβραϊκή συνοικία, η οποία ερήμωσε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι ασφυχτικά γεμάτα, κάθε μέρα της εβδομάδας. Το πιο διάσημο από αυτά τα Ruin Bars, λέγεται Szimpla Kert και αποτελείται από δεκάδες δωμάτια, όπου το καθένα τους είναι διαφορετικό μαγαζί, με άλλο στυλ και άλλη μουσική. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, θεωρώ ότι στο συγκεκριμένο δε θα βρείτε ντόπιους, αφού λόγω της φήμης του έχει γίνει must για κάθε τουρίστα, όμως σίγουρα αποτελεί από μόνο του μια εμπειρία.

szimpla kert

Πώς θα πάτε

 Η Θεσσαλονίκη συνδέεται αεροπορικώς με τη Βουδαπέστη και το Budapest Ferenc Liszt International Airport, με πολλές αεροπορικές εταιρίες. Την πιο οικονομική επιλογή προσφέρει η Ryanair, όπου με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 28€ μετ’ επιστροφής! Από εκεί και πέρα αν επιθυμείτε μια πιο άνετη πτήση, μπορείτε να επιλέξετε μια συνδυαστική πτήση της Austrian, με ενδιάμεση στάση τη Βιέννη, που με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 159ε!

Πού θα μείνετε

 Η Βουδαπέστη είναι ένας από τους top ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ευρώπη, με τη ζήτηση να είναι υψηλή όλες τις εποχές, όμως οι τιμές παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Τα περισσότερα αξιοθέατα και γενικά το μεγαλύτερο ενδιαφέρουν επικεντρώνεται στην πλευρά της Πέστης, οπότε θα συνιστούσα να ψάξετε κάποιο κατάλυμα στην δεξιά πλευρά του ποταμού. Ως μια οικονομική επιλογή έχω να προτείνω το easyHotel Budapest Oktogon, ένα «ξενοδοχείο» της ομώνυμης αεροπορικής εταιρίας που προσφέρει ίσως λιγότερα από τα αναμενόμενα, αλλά σε πολύ καλή τιμή και σε πολύ καλή τοποθεσία, μόλις λίγα μέτρα από το ιστορικό κέντρο. Αν πάλι ψάχνεται κάτι πιο εκλεπτυσμένο, τότε μια καλή λύση είναι το Ambra Hotel, ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, που προσφέρει όλες τις απαραίτητες ανέσεις στον επισκέπτη. Τέλος, αν θέλετε να ζήσετε τη πόλη σαν “local”, συνιστώ να δοκιμάσετε το «ζεστό» διαμέρισμα του Andras.

Πώς θα μετακινήστε

 Η Βουδαπέστη είναι μία πόλη που περπατιέται ευχάριστα κι εύκολα, συνεπώς εάν επιλέξετε να διαμείνετε στην κεντρική Πέστη θα βρίσκεστε σε απόσταση βολής από τα περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος. Σε κάθε περίπτωση, η πόλη διαθέτει ένα άριστο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών με μετρό, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ και προαστιακά τρένα, που θα σας μεταφέρουν σε κάθε σημείο της πόλης γρήγορα και αποτελεσματικά. Όντας ένας από τους παλαιότερους υπόγειους σιδηρόδρομους στην Ευρώπη, το μετρό της Βουδαπέστης δεν αποπνέει εγκατάλειψη ή έλλειψη καθαριότητας, αλλά μια μία παραδοσιακή vintage αίσθηση. Το σύστημα ελέγχου των εισιτηρίων είναι ιδιαιτέρως αυστηρό με ελεγκτές να βρίσκονται σχεδόν σε κάθε διαδρομή, συνεπώς πριν εισέλθετε στο μετρό ή το λεωφορείο βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει κι ακυρώσει στο μηχάνημα το εισιτήριο σας, το οποίο κοστίζει 350 φιορίνια (σχεδόν ένα ευρώ) για κάθε δρομολόγιο. Αν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε αρκετά τη δημόσια συγκοινωνία, τότε σας συμφέρει να εκδώσετε τη Budapest Card, που με 22ε θα έχετε απεριόριστες μετακινήσεις σε όλα τα Μ.Μ.Μ.. Ακόμη, τα ΤΑΞΙ είναι αρκετά οικονομικά, όμως προσέξτε καθώς υπάρχουν πολλές κούρσες χωρίς κίτρινη πινακίδα κυκλοφορίας, κάποιο όνομα εταιρίας (φίρμα) στις πλαϊνές πόρτες και αναρτημένα τα κόμιστρα στο ταμπλό, οι οποίες μπορεί να σας χρεώσουν παραπάνω. Τέλος, στη Βουδαπέστη υπάρχουν παντού ποδηλατοδρόμοι και σχεδόν σε κάθε γωνία ποδήλατα και πατίνια προς ενοικίαση. Οπότε αν ο καιρός είναι καλός, είναι ένας ακόμη τρόπος μετακίνησης μέσα στη πόλη.

Τί να φάτε

 Η εθνική κουζίνα της Ουγγαρίας έχει ευρωπαϊκά, μεσανατολίτικα, ασιατικά στοιχεία και πολύ, μα πάρα πολύ, πάπρικα. Θεωρείται μια από τις πιο «βαριές» κουζίνες στην Ευρώπη, με τα βραστά της πιάτα να είναι και τα πιο διάσημα, βλέπε Goulash. Το Εθνικό πιάτο της Ουγγαρίας λοιπόν είναι ουσιαστικά κάτι μεταξύ σούπας και βραστού. Πρόκειται για αργά βρασμένο βοδινό κρέας, μαγειρεμένο με καρότα, κρεμμύδια και μπόλικη πικάντικη πάπρικα. Θα το βρείτε κυριολεκτικά παντού, από το τελευταίο μικροσκοπικό καφέ, μέχρι τα υπερπολυτελή εστιατόρια. Το καλύτερο Goulash όμως θα το γευτείτε σε ένα πραγματικά πρωτότυπο μαγαζί, το For Sale Pub. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Κεντρική Αγορά (Nagy Vásárcsarnok), που παρεμπίπτοντος αξίζει να επισκεφτείτε, και προκαλεί με τη πρώτη ματιά εντύπωση. Το πάτωμα είναι σκεπασμένο από άχυρα και τσόφλια από φιστίκια, το ταβάνι και οι τοίχοι γεμάτα χαρτιά με αφιερώσεις, ενώ ο φωτισμός είναι χαμηλός, αφού κυρίως φωτίζεται με κεριά.  Πολλά εδέσματα στην Ουγγαρία είναι επίσης τηγανητά, αυτό εξηγεί και την μυρωδιά τηγανητού λαδιού στα περισσότερα μέρη. Μια λιχουδιά που δε πρέπει να παραλείψετε είναι το Langos. Σκεφτείτε κάτι σαν το δικό μας τηγανόψωμο, που αποτελεί αναμφίβολα το πιο δημοφιλές σνακ των ντόπιων για το δεκατιανό τους γεύμα. Πρόκειται για τηγανισμένη σε λάδι ζύμη, γαρνιρισμένη με ξινή κρέμα και τριμμένο τυρί. Θα το συναντήσετε με σκόρδο, αλλά και χωρίς σκόρδο. Το καλύτερο θα το βρείτε στο Retro Langos-Arany Janos Metro Station. Ακόμα ένα πιάτο για το οποίο περηφανεύονται οι Ούγγροι είναι το κοτόπουλο (ή πάπια) με μπόλικη πάπρικα. Μαγειρεύεται με κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτες και μια γερή κουταλιά από ξινή κρέμα, ενώ σερβίρεται με τα nokedli (είδος ζυμαρικού από αυγά). Το συγκεκριμένο πιάτο, καθώς και άλλα παραδοσιακά μπορείτε να τα δοκιμάσετε στο Sir Lancelot Knights Restaurant. Πέραν από τις άριστες γεύσεις και τις τεράστιες μερίδες, η επίσκεψη εδώ είναι από μόνη της μια εμπειρία. Ο χώρος μοιάζει με κάστρο, οι σερβιτόροι είναι ντυμένοι ιππότες, τα σκευή μοιάζουν αιώνων και το σημαντικότερο…τρώς με τα χέρια! Από γλυκά φυσικά πρέπει να δοκιμάσετε τα Kurtoskalacs ή έτσι όπως τα λέω εγώ κέικ καμινάδα. Πρόκειται για ένα κούφιο κέικ, πασπαλισμένο με ζάχαρη και ψημένο στα κάρβουνα. Η ζύμη τυλίγεται γύρω από ένα κυλινδρικό σκεύος και πάνω σε αυτό ψήνεται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πασπαλίζεται με κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια. Μπορείτε να τα βρείτε σε πολλές τύπου καντίνες στο δρόμο, αλλά τα νοστιμότερα θα τα φάτε στο Molnar’s Kurtoskalacs, πάνω στη Vaci Utca. Τέλος, για πρωινό ή brunch προτείνω το Cirkusz και το Spot, για καφέ και γλυκό το New York Café, που έχει ψηφιστεί ως το ομορφότερο καφέ στο κόσμο και αν θέλετε να ξεφύγετε από τις τοπικές γεύσεις και επιθυμείτε ένα burger, τότε δοκιμάστε το Deep Burger.

Χρήσιμες πληροφορίες

hungary info

Στην Ουγγαρία ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.
Στη Βουδαπέστη η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα ουγγρικά. Η πλειοψηφία όμως (κυρίως οι νέοι άνθρωποι), μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.
Το νόμισμα της χώρας είναι το Ουγγρικό Φιορίνι (Hungarian forint) και η ισοτιμία του αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 327.79 HUF. Τα περισσότερα μαγαζιά δέχονται και ευρώ, όμως σίγουρα θα χάσετε στην ισοτιμία.
Η Βουδαπέστη είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +2).
Η Ελληνική Πρεσβεία στη Βουδαπέστη βρίσκεται στην οδό Szegfu u.3, VI και το τηλέφωνο της είναι +361 4132610.
Η μετάβαση προς και από το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης είναι απλή, αφού υπάρχουν συνεχή δρομολόγια λεωφορείων (100E και 200Ε), που εκτελούν διαδρομές από εκεί μέχρι τον τερματικό σταθμό του μετρό και το κέντρο της πόλης.
Το κλίμα της Βουδαπέστης είναι ωκεάνιο, δηλαδή έχει ήπιους, υγρούς χειμώνες, θερμά, ξηρά καλοκαίρια και αρκετές βροχοπτώσεις. Λόγω του ποταμού όμως υπάρχει τρομερή υγρασία, που κάνει το κρύο τους χειμερινούς μήνες σχεδόν ανυπόφορο. Οπότε ιδανική περίοδος επίσκεψης είναι το Φθινόπωρο ή η Άνοιξη.

 

Προτεινόμενες εκδρομές → Εστεργκομ, Βίσεγκραντ, Σέντεντρε, Μπρατισλάβα

 hungary lang

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com