1 Votes
Ιταλία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 4 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ανενεργά
 

naples map

Όντας μικρότερος, είχα την Ιταλία στο μυαλό μου ως ένα μέρος που έχει σταματήσει ο χρόνος. Πίτσα, μηχανάκια, άνθρωποι να μιλούν γρήγορα κάνοντας διάφορες χειρονομίες και απλωμένες μπουγάδες σε στενά δρομάκια. Δυστυχώς, η πραγματικότητα διαφέρει από τις ταινίες, αφού πλέον το μεγαλύτερο μέρος της χώρας κινείται σε πιο σύγχρονους ρυθμούς. Όχι όμως και η Νάπολη. Σαν βγαλμένη από καρτ-ποστάλ, με ανεπανάληπτη ομορφιά, «διαφορετική» αύρα και ανθρώπους πιο φιλικούς από οποιαδήποτε άλλο μέρος έχω βρεθεί. Ευτυχώς δε με σταμάτησαν οι φήμες που (αδίκως) την συνοδεύουν και πραγματοποίησα ένα ταξίδι που έμεινε ανεξίτηλο, τόσο στη μνήμη μου όσο και στη καρδιά μου.

Λίγα λόγια για τη πόλη

Η Νάπολη βρίσκεται στη νότια Ιταλία και αποτελεί πρωτεύουσα της περιφέρειας της Καμπανίας και της ομώνυμης επαρχίας. Εκτός από το γεγονός ότι διαθέτει ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της χώρας, είναι και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας, μετά τη Ρώμη και το Μιλάνο. Ο πληθυσμός στον ομώνυμο δήμο φτάνει τους 960.000 κατοίκους, ενώ στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Νάπολης υπολογίζεται ότι ζουν μεταξύ 4,1 και 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι! Η Νάπολη είναι μια από τις αρχαιότερες συνεχώς κατοικημένες πόλεις στον κόσμο, από την εποχή του ορείχαλκου, ενώ τη 2η χιλιετία π.Χ. στη θέση της τότε πόλης ιδρύθηκαν Ελληνικοί οικισμοί, με αποκορύφωμα την επανίδρυση της πόλης ως Νεάπολις τον 6ο αιώνα π.Χ., που μετέπειτα έγινε το κέντρο της Μεγάλης Ελλάδας. Το ιστορικό κέντρο «της πόλης του ήλιου» είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, καλύπτοντας 17 τ.χ. και έχει καταγραφεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η κακή φήμη που την συνοδεύει, κυρίως λόγω της μαφίας που δρούσε εκεί, αλλά και της φτώχειας, που επικρατεί στον ιταλικό νότο, είναι μόνο φήμη, αφού η Νάπολη είναι ασφαλέστερη πόλη τόσο από τη Ρώμη, όσο και από τη Φλωρεντία και το Μιλάνο. Επέλεξα λοιπόν για εσάς, όσα θεωρώ ότι είναι άξια προσοχής για κάποιον που επισκέπτεται την πόλη για πρώτη φορά.

Piazza del Plebiscito

Η πλατεία του Δημοψηφίσματος είναι η μεγαλύτερη πλατεία της Νάπολης και ίσως αυτή με το μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον, αφού εκεί βρίσκονται αντικριστά δύο από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Από τη μια πλευρά συναντάμε την άκρως εντυπωσιακή Basilica di San Francesco di Paola. Μια βασιλική νεοκλασικού ρυθμού, που αρχικά χτίστηκε (στις αρχές του 19ου αιώνα) ως ένα μνημείο που θα απέδιδε φόρο τιμής στον αυτοκράτορα Ναπολέων Α’. Όμως μετά το τέλος της Ναπολεόντειας Αυτοκρατορίας, οι Βουρβόνοι έλαβαν πίσω το Βασίλειο της Νάπολη και το 1815 ο Φερνινάνδος Α' συνέχισε τη κατασκευή και την αφιέρωσε στον Άγιο Φραγκίσκο της Πάολα, ο οποίος είχε διαμείνει σε ένα μοναστήρι που βρισκόταν σε αυτή την τοποθεσία τον 16ο αιώνα. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1824, αλλά τα εγκαίνια της εκκλησίας έγιναν μόλις το 1836 από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΣΤ', που της έδωσε τον τίτλο της βασιλικής, την κατέστησε ανεξάρτητη από την επισκοπή της Νάπολη και της έδωσε το προνόμιο, το ιερό της να βρίσκεται γυρισμένο προς τους πιστούς.

Από την έταιρη πλευρά συναντάμε το Palazzo Reale, το βασιλικό ανάκτορο της πόλης. Πρόκειται για ένα από τα σύμβολα της ισπανικής ηγεμονίας στη Νάπολη, αφού αποτέλεσε μια από τις κατοικίες των Βουρβόνων. Η κατασκευή του παρόντος κτηρίου ξεκίνησε τον 17ο αιώνα από τον αρχιτέκτονα Domenico Fontana, προοριζόμενο να στεγάσει τον βασιλιά Φίλιππο Γ' της Ισπανίας, κάτι που εν τέλει ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε. Εξωτερικά θα θαυμάσετε τα αγάλματα όλων των ηγεμόνων της πόλης από την ίδρυση του βασιλείου της Νάπολη με χρονολογική σειρά, ξεκινώντας από τον Roger the Norman και καταλήγοντας στον Victor Emmanuel II. Εσωτερικά θα δείτε μια πλούσια συλλογή μπαρόκ και νεοκλασικών έργων τέχνης και αντικειμένων, ενώ στα βασιλικά διαμερίσματα φιλοξενείται επίσης η Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης με μοναδικούς θησαυρούς, όπως οι 2000 πάπυροι που ανακαλύφθηκαν στο Herculaneum. Η είσοδος κοστίζει 6ε.

 

Spaccanapoli

Ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια της πόλης, αν όχι το πιο όμορφο, είναι το ιστορικό κέντρο της Νάπολης, που έχει καταγραφεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, γνωστό ως Spaccanapoli. Πρόκειται για μία έκταση τουλάχιστον 17χλμ, που ίσως είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες και πυκνοχτισμένες περιοχές που θα βρεθεί κανείς ποτέ στη ζωή του. Εδώ θα περιπλανηθείτε στα γραφικά στενά δρομάκια με τα κρεμασμένα ρούχα και θα ανακαλύψετε τους ρυθμούς της καθημερινότητας των ντόπιων. Βέβαια, η Νάπολη διακρίνεται και για το έντονο θρησκευτικό της συναίσθημα , μάλιστα λέγεται ότι είναι η πόλη με τις περισσότερες εκκλησίες ανά τετραγωνικό μέτρο στον κόσμο και στο ιστορικό κέντρο βρίσκονται οι περισσότερες από αυτές. Αυτές που θεωρώ ότι είναι οι πιο ενδιαφέρουσες είναι οι εξής:

Το Monastero Santa Chiara είναι μια εκκλησία-μονή που χρονολογείται από το 1310 και αποτελεί τη μεγαλύτερη γοτθική βασιλική στη πόλη. Τα άκρως εντυπωσιακά ψηφιδωτά σε όλες τις κολώνες, τα παγκάκια, τα περβάζια και τα περιστύλια είναι αυτά που την κάνουν να ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη εκκλησία. Το 1943 κόντεψε να καταστραφεί ολοσχερώς από μια πυρκαγιά, αλλά οι όποιες καταστροφές αποκαταστάθηκαν με ιδιαίτερο ζήλο, ώστε να υπάρχει πιστή απόδοση των παλιών λεπτομερειών. Η είσοδος κοστίζει 6ε.

Ακριβώς δίπλα βρίσκεται η Chiesa del Gesu Nuovo, δηλαδή η εκκλησία του νέου Ιησού. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη εκκλησία χτισμένη σε ρουστίκ ρυθμό, με μαύρα τούβλα, που απεικονίζουν προβολές διαμαντιών. Αυτό διότι αρχικά χτίστηκε (1470) ως ένα παλάτι για τον Roberto Sanseverino, πρίγκιπα του Σαλέρνο, αλλά στη συνέχεια (1584) με αρκετές παρεμβάσεις μετατράπηκε σε εκκλησία, παίρνοντας τη θέση του τότε ναού (Παλαιός Ιησούς). Στο εντυπωσιακό του ιερό, υπάρχει ένας χώρος σαν παρεκκλήσι, που είναι αφιερωμένος στο St. Joseph Moscati, έναν ιατρό που στη συνέχεια αγιοποιήθηκε από την καθολική εκκλησία. Οι Ναπολιτάνοι είναι τόσο δεμένοι με τον συγκεκριμένο άγιο, που μέσα από δωρεές, δημιούργησαν το 1990 ένα χάλκινο άγαλμα του σε πραγματικές διαστάσεις. Το άγαλμα τοποθετήθηκε αριστερά του βωμού και σε αυτό απευθύνονται και δωρίζουν πράγματα για ότι τους απασχολεί.

Η περιπλάνηση σας στα στενά δρομάκια που σφύζουν από κόσμο όλες τις ώρες της μέρας, θα σας οδηγήσουν σίγουρα στην οδό San Gregorio Armeno και τον ομώνυμο ναό. Αυτό το δρομάκι αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τουριστών κατά την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς εκεί υπάρχουν εκατοντάδες υπαίθριοι πωλητές με καταστήματα πώλησης πήλινων διακοσμητικών αγαλματιδίων για την φάτνη. Όσον αναφορά τον ναό, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μπαρόκ συγκροτήματα στη πόλη, χτισμένο το 1574 στα ερείπια ενός άλλου ναού. Αυτό που αξίζει περισσότερο σε ολόκληρη την εκκλησία είναι ένα μαρμάρινο σιντριβάνι στο κέντρο της, διακοσμημένο με δελφίνια και άλλα θαλάσσια πλάσματα, με τα αγάλματα του "Χριστού και της Σαμαριτάνας", του Matteo Bottiglieri.

Τέλος, δε θα μπορούσατε να μην επισκεφθείτε το Duomo της πόλης, έναν καθεδρικό ναό αφιερωμένο στον πολιούχο της Νάπολης τον San Gennaro (Άγιος Ιανουάριος). Ο συγκεκριμένος ναός είναι άκρως εντυπωσιακός και επιβλητικός, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, αποτελεί την έδρα του Αρχιεπισκόπου της Νάπολης και ουσιαστικά σηματοδοτεί το κέντρο της πόλης. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1285 από τον βασιλιά Charles I of Anjou και ολοκληρώθηκε το 1309 από τον διάδοχο του τον Charles II. Εσωτερικά θα σας αφήσει άφωνους η αρχιτεκτονική και η διακόσμηση του, αφού περιλαμβάνει περίπου 3500 αγάλματα, άλλα μικρά και άλλα μεγαλύτερα, αξιοθαύμαστες τοιχογραφίες, έναν άκρως εντυπωσιακό τρούλο και φυσικά το πανέμορφο ιερό. Να χρησιμοποιήσετε το ασανσέρ για να ανεβείτε στη κορυφή του, όπου θα αντικρίσετε τη μοναδική θέα της πόλης από ψηλά.

Castel Nuovo

Το μεσαιωνικό κάστρο Castel Nuovo (καινούργιο κάστρο) βρίσκεται μεταξύ της Piazza Municipio (Πλατεία Δημαρχείου) και της παραλίας της Νάπολης. Η γραφική τοποθεσία και το επιβλητικό του μέγεθος κάνουν το κάστρο, το οποίο ανεγέρθηκε το 1279, ένα από τα κύρια αρχιτεκτονικά αξιοθέατα της πόλης. Αρχικά χτίστηκε ως βασιλική κατοικία και οχυρό της δυναστείας των Ανδεγαυών (Angevins), ενώ υπήρξε επίσης σημαντικό κέντρο των γραμμάτων και των τεχνών, φιλοξενώντας μεγάλες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού πολιτισμού όπως ο Βοκάκιος, ο Πετράρχης και ο Τζιότο, που φιλοτέχνησε τις τοιχογραφίες του ιστορικού Cappella Palatina. Σήμερα, το κάστρο φιλοξενεί μια αξιόλογη έκθεση αναγεννησιακής και ναπολιτάνικης ζωγραφικής (15ος - 20ός αιώνας). Η είσοδος κοστίζει 4ε, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να ανεβείτε στους πύργους για να θαυμάσετε τη θέα της πόλης.

castel nuovo

Castel dell’ Ovo

Το δεύτερο κάστρο της πόλης, το Castel dell’ Ovo (το κάστρο του αυγού), χτίστηκε από τους Νορμανδούς τον 12ο αιώνα και είναι το παλαιότερο της Νάπολης. Το όνομα του προέρχεται από έναν μύθο για τον Ρωμαίο ποιητή Virgil, ο οποίος είχε μια φήμη στο Μεσαίωνα ως ένας μεγάλος μάγος, που προβλέπει το μέλλον. Στο μύθο, ο Virgil έβαλε ένα μαγικό αυγό στα θεμέλια για να στηρίξει τις οχυρώσεις. Αν το αυγό είχε σπάσει, το κάστρο θα είχε καταστραφεί και θα συνέβαινε μια σειρά καταστροφικών γεγονότων για τη Νάπολη. Έτσι όσο το αυγό είναι σώο, τίποτα κακό δε θα συμβεί στη πόλη. Η είσοδος είναι δωρεάν και μάλιστα από εκεί θα έχετε μια τρομερή πανοραμική άποψη της πόλης.

Castel Sant’ Elmo-Certosa e Museo di San Martino

Συνεχίζοντας με τα κάστρα θα αναφερθώ στο Castel Sant’ Elmo. Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της πόλης, στο λόφο Vomero και για να το προσεγγίσετε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τελεφερίκ (funicolare). Σίγουρα σαν κάστρο δεν έχει την αίγλη των δύο παραπάνω, όμως η θέα θα σας αφήσει ικανοποιημένους. Από τη κορυφή του θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε τον Βεζούβιο, το λιμάνι και όλα τα αξιοθέατα της πόλης σαν μικρές κουκίδες στο χάρτη. Προσωπικά, έμεινα αποσβολωμένος να χαζεύω τη θέα για ώρες. Το όνομα του προέρχεται από την εκκλησία πάνω στην οποία χτίστικε το τωρινό φρούριο το 1537. Η είσοδος κοστίζει 5ε αν θέλετε να δείτε και τις εκθέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό, αλλιώς μπορείτε να εισέλθετε δωρεάν.

Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το Certosa e Museo di San Martino, ένα πρώην μοναστήρι που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Πρόκειται για ένα καρτουσιανό μοναστήρι, που ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε υπό την κυριαρχία της βασίλισσας Joan I το 1368. Ήταν αφιερωμένο στον St. Martin of Tours, ενώ κατά το πρώτο μισό του 16ου αιώνα επεκτάθηκε δις , μέχρι να πάρει τη δομή που βλέπουμε σήμερα. Στις αρχές του 19ου αιώνα, κάτω από τη γαλλική κυριαρχία, η μονή έκλεισε και εγκαταλείφθηκε από τη θρησκευτική τάξη. Σήμερα, τα κτίρια φιλοξενούν ένα μουσείο με εκθέματα ισπανικών και βραχονησίων, της εποχής των Bourbon, καθώς και κομμάτια της σκηνής presepe-Nativity, που θεωρείται ότι είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Η είσοδος εδώ κοστίζει 6ε.

Museo Archeologico Nazionale

Αν έπρεπε να διαλέξετε ένα μουσείο για να επισκεφθείτε στη Νάπολη, αυτό σίγουρα θα ήταν το αρχαιολογικό. Πρόκειται για ένα παλάτι του 18ου αιώνα με μεγάλη ιστορία, όπου από το 1777 στεγάζεται εκεί ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία ελληνορωμαϊκών αρχαιοτήτων στον κόσμο. Εκεί θα θαυμάσετε κυρίως εκθέματα από τα ευρήματα των ανασκαφών της Πομπηίας και του Ερκολάνο, όπως εκπληκτικά μωσαϊκά και τοιχογραφίες, το συναρπαστικό Cabinetto Segreto (μια ιδιαίτερη συλλογή αισθησιακών έργων αρχαίας erotica), καθώς επίσης περιλαμβάνει μια σπάνια συλλογή κολοσσιαίων ελληνορωμαϊκών γλυπτών του οίκου Farnese. Η είσοδος κοστίζει 13ε.

museo archeologico nazionale

Museo e Real Bosco di Capodimonte

Σε έναν άλλο λόφο με θέα στον κόλπο της Νάπολη βρίσκεται το ανάκτορο του Capodimonte (1738) με τους πλούσιους καταπράσινους κήπους του, όπου σήμερα στεγάζεται το ομώνυμο μουσείο. Εκεί φιλοξενούνται ανεκτίμητες συλλογές ευρωπαϊκής ζωγραφικής του οίκου των Farnese, αλλά και της δυναστείας των Bourbon. Η συλλογή απλώνεται σε 160 δωμάτια και καλύπτει τη περίοδο από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα. Μεταξύ άλλων, θα θαυμάσετε αριστουργήματα των Τιτσιάνο, Ραφαέλ, Μαζάτσιο, Μποτιτσέλι, Μπελίνι, Ελ Γκρέκο, Καραβάτζιο και Μπρέγκελ. Η είσοδος κοστίζει 12ε.

Galleria Umberto I-Teattro di San Carlo

Η Galleria Umberto I είναι μια σκεπαστή εμπορική αγορά στο κέντρο της πόλης, που κατασκευάστηκε μεταξύ 1887-1891 και στο εσωτερικό της βρίσκονται κάποια από τα πιο επώνυμα μαγαζιά της Νάπολης. Για όσους έχουν επισκεφθεί το Μιλάνο θυμίζει ιδιαίτερα την Galleria Vittorio Emanuele II, μόνο που στη Νάπολη το συγκεκριμένο οικοδόμημα αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της δεκαετούς ανοικοδόμηση της πόλης (risanamento), που διήρκησε μέχρι τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το αρχαιότερο σε λειτουργία λυρικό θέατρο της Ευρώπης (1737), το Teattro di San Carlo. Οι εξαίσιες τοιχογραφίες της θολωτής οροφής του, τα χρυσοποίκιλτα εξαώροφα θεωρεία και η τέλεια ακουστική του, το καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ιταλίας. Οπότε αν είστε λάτρεις της όπερας δεν θα πρέπει να παραλείψετε την επίσκεψη σας σε αυτό. Η είσοδος κοστίζει 9ε , ενώ αν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε και κάποια παράσταση.

Napoli Sotterranea

Η γοητεία της Νάπολης δεν περιορίζεται μόνο πάνω από την επιφάνεια της Γης, αλλά και από κάτω της, αφού λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι υπάρχει ουσιαστικά μια δεύτερη πόλη κάτω από την ίδια τη πόλη. Σε έναν μυστηριώδη λαβύρινθο από τούνελ 40 μέτρα κάτω από τους δρόμους του ιστορικού κέντρου της Νάπολης, θα ανακαλύψετε ρωμαϊκά υδραγωγεία και δεξαμενές του 16ου αιώνα, μια ρωμαϊκή αγορά με άθικτες προσόψεις μαγαζιών (1ος αιώνας), τις παλαιότερες πρωτοχριστιανικές κατακόμβες (2ος αιώνας) στην Ιταλία με εξαίσιες τοιχογραφίες και άλλα πολλά που ήρθαν στο φώς, μόλις τις τελευταίες δεκαετίες. Η είσοδος κοστίζει 10ε και περιλαμβάνει ομαδική ξενάγηση με ξεναγό. Η ξενάγηση χωρίζεται σε δύο μέρη, στο πρώτο γίνεται η εξερεύνηση όλων αυτών που ανέφερα παραπάνω κρατώντας ένα πλαστικό κεράκι για να γίνει όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική η εμπειρία, ενώ στο δεύτερο μέρος θα μεταφερθείτε στο σπίτι μιας ηλικιωμένης γυναίκας, που στο υπόγειο της βρίσκεται ένα αρχαίο θέατρο!!

napoli sotterranea

Mergellina

Η Mergellina είναι ένα παράκτιο τμήμα της Νάπολης, που λέγεται ότι από εκεί ο Βεζούβιος φαίνεται πιο καθαρά από οποιαδήποτε άλλο σημείο της πόλης, κάτι που μάλλον αληθεύει. Η προέλευση του ονόματος της είναι αμφιλεγόμενη, αφού κάποιοι λένε ότι προέρχεται από ένα πουλί που λέγεται "mergoglino", ενώ η άλλη άποψη αναφέρει ότι προέρχεται από το "Mare Giallo", που σημαίνει κίτρινη θάλασσα, λόγω της επιπλέουσας ταφικής βροχής, μετά από μια ηφαιστειακή έκρηξη πριν από πολλούς αιώνες. Σίγουρα αξίζει να περπατήσετε παράλληλα με τη θάλασσα με φόντο τον Βεζούβιο, το Castel d’Ovo και το λιμάνι της πόλης ή να καθίσετε για φαγητό ή καφέ στα δεκάδες μαγαζιά της περιοχής.

Pompei

Είναι απίστευτο το πώς μια μεγάλη καταστροφή μπορεί να χαρίσει την αιωνιότητα. Αυτό σκέφτεσαι αν ξεπεράσεις το πρώτο σοκ και το δέος, αντικρίζοντας τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας και στο βάθος τον επιβλητικό Βεζούβιο. Η αρχαία πόλη της Πομπηίας, χτισμένη στη σκιά του Όρους Βεζούβιου, καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη του ηφαιστείου το 79μΧ. Η λάβα κάλυψε τα πάντα και συντήρησε τα ερείπια της πόλης, κάνοντας την έτσι τη μόνη πόλη στο κόσμο που έχει μείνει αμετάβλητη από τη ρωμαϊκή εποχή, και μάλιστα όχι μόνο τα μεγάλα δημόσια κτίρια αλλά και οι δρόμοι, οι κατοικίες, τα μαγαζιά μέχρι και τα πορνεία (Lupanares). Θα θαυμάσετε το τεράστιο θέατρο, όπου μάλιστα έχουν γίνει φιλανθρωπικές συναυλίες από συγκροτήματα της εποχής μας, αφού διαθέτει τρομερή ακουστική, τις εντυπωσιακές κατοικίες, με τις συγκλονίστηκες σωζόμενες τοιχογραφίες, την αγορά με τα ιδιοφυή αρχαιοελληνικού τύπου περιστύλια και τέλος διάφορα ευρήματα από οικιακά σκεύη έως καλούπια ανθρώπων που πέθαναν κατά τη μεγάλη έκρηξη. Ίσως ακουστεί κλισέ αλλά αυτή η επίσκεψη θέλει οργάνωση και προετοιμασία, αφού το μέρος είναι τεράστιο και χρειάζονται τουλάχιστον 4 ώρες για να δείτε τα βασικά! Η είσοδος κοστίζει 20ε. Για να φτάσετε μέχρι εκεί πάρτε ένα τρένο της γραμμής circumvesuviana από τον κεντρικό σταθμό Garibaldi (το εισιτήριο στοιχίζει 3,5ε) και σε μισή ώρα θα είστε έξω από τον αρχαιολογικό χώρο.

pompeii

Πως θα πάτε

Η Θεσσαλονίκη συνδέεται αεροπορικώς με τη Νάπολη και το αεροδρόμιο Aeroporto Internazionale di Napoli, μέσω της Ryanair. Με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 24€ μετ’ επιστροφής! Από εκεί και πέρα αν επιθυμείτε μια πιο άνετη πτήση μπορείτε να επιλέξετε μια πτήση με την Lufthansa με ενδιάμεση στάση το Μόναχο, από 291€ μετ’ επιστροφής. Τέλος, αν βρίσκεστε σε κάποια άλλη πόλη της Ιταλίας είναι εύκολο να προσεγγίσετε τη Νάπολη με τρένο, καθώς το σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ιταλία είναι αξιοθαύμαστο και τα εισιτήρια είναι άκρως οικονομικά.

Που θα μείνετε

Η Νάπολη είναι μια πολύ μεγάλη πόλη, κάτι που συνεπάγεται και με πληθώρα καταλυμάτων. Θα πρότεινα να αποφύγετε περιοχές μακριά από το ιστορικό κέντρο ή κοντά στον σιδηροδρομικό, οπού η επικινδυνότητα είναι αυξημένη. Η πρόταση μου λοιπόν είναι το Albergo del Golfo, ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων, που βρίσκεται στη καρδιά του ιστορικού κέντρου, πολύ κοντά σε στάση του μετρό και προσφέρει καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

Πως θα μετακινήστε

Η καλύτερη συμβουλή που μπορείς να δώσεις σε κάποιον που επισκέπτεται τη Νάπολη είναι να μην χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο που έχει φέρει μαζί του ή να μην νοικιάσει κάποιο. Η κίνηση είναι απίστευτη, επικρατεί ένα χάος και αναρωτιέσαι αν υπάρχουν άλλοι κανόνες οδήγησης σε αυτή τη πόλη. Τα ταξί είναι σχετικά φθηνά, αλλά τις περισσότερες φορές μπλέκουν και αυτά στη κίνηση, ενώ οι Ιταλοί ταξιτζήδες δεν έχουν και την καλύτερη φήμη σχετικά με την αξιοπιστία τους. Το ίδιο ισχύει και με τα λεωφορεία και τα τραμ, που ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε σε κάποιες περιπτώσεις. Έτσι η ιδανικότερη λύση για μετακίνηση είναι οι υπόγειες συγκοινωνίες και φυσικά εννοώ το μετρό. Με τις γραμμές του μετρό αλλά και τα προαστιακά τρένα, μπορείτε να κινηθείτε, εύκολα και γρήγορα, σε κάθε γωνιά της πόλης. Τέλος, για το λόφο Βόμερο θα χρειαστείτε το τελεφερίκ όπως ανέφερα πιο πάνω, που ξεκινάει από τρία σημεία μέσα στη πόλη. Το ημερήσιο εισιτήριο για όλα τα μέσα κοστίζει 3ε, ενώ αυτό της μιας διαδρομής 1,10ε και είχε διάρκεια ενενήντα λεπτά.

Τι να φάτε

Η Νάπολη είναι η πατρίδα της πίτσας, της mozzarella di bufala και της γνήσιας salsa di Napolitana από βαθυκόκκινες ντομάτες San Marzano της Καμπανίας ή ντοματίνια piennolo, που μεγαλώνουν στις πλαγιές του Βεζούβιου. Θα δοκιμάσετε λοιπόν την πιο αυθεντική (και εξοργιστικά φτηνή) εκδοχή της Pizza vera Napolitana με δύο απλές και βασικές ποικιλίες: margherita και marinara. Οι βραβευμένες πιτσαρίες που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε είναι η “L’Antica Pizzeria da Michele”, που έχει μόνο αυτές τις δύο πίτσες στο μενού και λέγεται ότι εκεί δημιουργήθηκε η πίτσα μαργαρίτα και η “ Pizzeria Sorbillo”, που λέγεται ότι είναι το στέκι των διασήμων και έχει την πιο νόστιμη πίτσα στον κόσμο (σε αυτές τις δυο η αναμονή ξεπερνάει πάντα τη μια ώρα). Επίσης, αρκετά καλές είναι “Pizzeria Attanasio” και η “A Figlia Do Marenaro”, που μπορείτε να γευτείτε και θαλασσινά. Όσον αναφορά τα γλυκά μη διστάσετε να δοκιμάσετε ένα κομμάτι Sfogliatella ή μπαμπάδες με ρούμι στα υπέροχα ζαχαροπλαστεία της Galleria Umberto και να πιείτε ένα καφέ στο διάσημο “Gran Caffe Gambrinus” στη Piazza Plebiscito.

Χρήσιμες πληροφορίες

italy info 600x100

Στην Ιταλία ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στη Νάπολη η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα ιταλικά, αλλά σε αντίθεση με άλλες ιταλικές πόλεις, εδώ τα Αγγλικά δεν είναι τόσο διαδεδομένα, όποτε αν δεν γνωρίζετε Ιταλικά, ετοιμαστείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε χειρονομία που έχετε στο ρεπερτόριο σας.

Το νόμισμα της χώρας είναι το Ευρώ.

Η Νάπολη είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +2).

Το Ελληνικό Άμισθο Γενικό Προξενείο στη Νάπολη βρίσκεται στην οδό Corso V. Emanuele, 86 και το τηλέφωνο της είναι (0039081)7612466.

Η μετάβαση προς και από το αεροδρόμιο της Νάπολης είναι απλή, αφού υπάρχουν συνεχή δρομολόγια λεωφορείων, τα Alibus, που το εισιτήριο κοστίζει 4ε και σε μεταφέρουν σε 20 λεπτά στο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και το λιμάνι.

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η Νάπολη είναι μια άκρως επικίνδυνη πόλη, αλλά κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Βέβαια όπως σε κάθε μεγαλούπολη, έτσι και στη Νάπολη «βασιλεύουν» οι πορτοφολάδες και οι μικροαπατεώνες, οπότε προσέξτε τα προσωπικά σας αντικείμενα.

Αν έχετε χρόνο και ο καιρός το επιτρέπει μη παραλείψετε μια εκδρομή στο Βεζούβιο. Υπάρχουν δεκάδες τουριστικά γραφεία, τόσο στη Νάπολη όσο και στη Πομπηία, που θα σας μεταφέρουν εκεί.

Το καλοκαίρι και πιο συγκεκριμένα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 40 βαθμούς C και υπάρχει και αρκετή υγρασία. Έτσι ιδανική περίοδος για sightseeing είναι το Φθινόπωρο ή την Άνοιξη , ενώ αν θέλετε να επισκεφτείτε και τις παραλίες της ακτής Αμάλφι, τότε ο Σεπτέμβριος είναι ο ιδανικός μήνας.

Προτεινόμενες εκδρομές > Πομπηία, Ακτή Αμάλφι (Σορέντο)

 naples lang

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

 

Μουζακίδης Παντελής

 
 
 
 

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"

Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com