1 Votes
Γερμανία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Λίγο το βεβαρημένο της παρελθόν, λίγο ότι ήμουν προκαλυμμένος αρνητικά και λίγο ότι είχα άλλες χώρες ως προτεραιότητα, συντέλεσαν στο γεγονός, να μην έχω επισκεφτεί ποτέ τη Γερμανία.

 berlin map

Λίγο το βεβαρημένο της παρελθόν, λίγο ότι ήμουν προκαλυμμένος αρνητικά και λίγο ότι είχα άλλες χώρες ως προτεραιότητα, συντέλεσαν στο γεγονός, να μην έχω επισκεφτεί ποτέ τη Γερμανία. Όταν ένας γνωστός μου, που μένει μόνιμα στο Βερολίνο, άρχισε να μου περιγραφεί τη ζωή εκεί και ουσιαστικά να μου αποδομεί την αρνητική εικόνα που είχα στο μυαλό μου, η πρώτη σπίθα άναψε. Έψαξα πληροφορίες στο ίντερνετ, έπεισα τον κολλητό μου, έκλεισα εισιτήρια και το ταξίδι μας σε μια από τις πιο «ταλαιπωρημένες» πόλεις στον κόσμο θα ήταν σύντομα γεγονός.

Λίγα λόγια για τη πόλη

Το Βερολίνο είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Γερμανίας, ενώ αποτελεί και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ιστορία του, το Βερολίνο ήταν πρωτεύουσα διάφορων κρατών, όπως της Μαρκιωνίας του Βρανδεμβούργου, του Βασιλείου της Πρωσίας, της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, του Γ΄Ράιχ και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Στις 3 Οκτωβρίου 1990 έγινε με την επανένωση των δυο γερμανικών κρατών πρωτεύουσα της ενοποιημένης Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και αντικατέστησε έτσι την μέχρι τότε πρωτεύουσα, τη Βόννη. Οι περίοδοι ακμής και παρακμής έχουν κάνει το Βερολίνο μία πόλη μεγάλων αλλαγών και αντιθέσεων. Το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης καταστράφηκε μετά το Β΄παγκόσμιο πόλεμο, αλλά αρκετά μνημεία έχουν σωθεί και επισκευαστεί. Μετά την πτώση του τοίχους ιστορικές περιοχές όπως η Potsdamer Platz, ανακαινίστηκαν εξ ολοκλήρου χαρίζοντας μας έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουμε την πόλη, όπως ήταν πριν τους βομβαρδισμούς. Λόγω του alternative στυλ που αποπνέει το Βερολίνο, μόνο αδιάφορο δεν θα σας περάσει. Έτσι είτε θα το λατρέψετε και θα θέλετε να επιστρέψετε πίσω με την πρώτη ευκαιρία, είτε θα το μισήσετε και δεν θα το ξαναεπισκεφθείτε ποτέ. Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω το Βερολίνο μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που το επισκέπτεται για πρώτη φόρα.

Alexanderplatz

Όταν μιλάμε για κέντρο στο Βερολίνο εννοούμαι την Alexanderplatz ή όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι την “Alex”. Μπορεί σαν πλατεία να είναι μια από τις λιγότερο αξιοποιημένες στη πόλη, αλλά έχει μεγάλη ιστορία και από εκεί ξεκινούν τα πάντα. Τα περισσότερα κτίρια της πλατείας καταστράφηκαν από το συμμαχικό βομβαρδισμό στα τέλη του Β΄ παγκόσμιου πολέμου, ενώ μετά τον πόλεμο η πλατεία έγινε το κέντρο του Ανατολικού Βερολίνου και οι Σοβιετικοί επέδειξαν το σοβιετικό στυλ αρχιτεκτονικής, κατασκευάζοντας μεγάλα κτίρια και ένα πανύψηλο πύργο για την τηλεόραση (Fernsehturm). Ο πύργος της τηλεόρασης λοιπόν είναι μία από τις μεγαλύτερες κατασκευές στην Ευρώπη, με την κεραία του να φτάνει τα 365μ., ενώ στα 207μ. υπάρχει μια σφαίρα που φιλοξενεί ένα περιστρεφόμενο εστιατόριο, που σε μέρες χωρίς συννεφιά και ομίχλη θα έχτε την ευκαιρία να θαυμάσετε όλη την πόλη από ψηλά. Ακόμη, στην πλατεία βρίσκεται το ρολόι παγκόσμιου χρόνου (Weltzeituhr), που δείχνει στους ντόπιους και τους τουρίστες την ώρα σε διάφορες πόλεις και χώρες ανά τον κόσμο.

alexanderplatz2

Museumsinsel

To νησί των Μουσείων του Βερολίνου (Museumsinsel), το οποίο έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, είναι ένα κομμάτι γης μεταξύ των ποταμών Spree και Kupfergraben και φιλοξενεί 5 από τα κορυφαία μουσεία της πόλης. Με ένα εισιτήριο που κοστίζει 18ε, θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε και τα 5 μουσεία, τα οποία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μπορείτε να πάρετε μια γεύση για το καθένα παρακάτω:

Το μουσείο της Περγάμου (Pergamonmuseum) είναι το πιο διάσημο και κατά τη γνώμη μου το πιο ενδιαφέρον από τα πέντε. Εκτίθενται μεγάλες συλλογές από γλυπτά και νομίσματα, αλλά η πτέρυγα που κλέβει την παράσταση είναι αυτή στην οποία βρίσκεται ουσιαστικά ένας ολόκληρος ναός από την Βαβυλώνα. Η εντυπωσιακή πύλη Ishtar, θα σας κάνει να την χαζεύετε για ώρα και να αναρωτιέστε πώς κατάφεραν να την σηκώσουν και να την μεταφέρουν μέχρι το Βερολίνο.

Το Παλιό Μουσείο (Altes Museum) είναι το πρώτο που συναντά κάποιος φτάνοντας στο Νησί των μουσείων και αναμφίβολα το πιο εντυπωσιακό εξωτερικά. Στεγάζει μόνιμα συλλογές από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή στον πρώτο όροφο και κάποιες ειδικές περιοδικές συλλογές στον δεύτερο. Η πιο ενδιαφέρουσα αίθουσα είναι αυτή με τα μεγάλα αγάλματα από τους θεούς του Ολύμπου, που είναι τοποθετημένα σε κυκλική διάταξη, μοιάζοντας με αρχαίο ελληνικό ναό.

Το Νέο Μουσείο (Neues Museum) είναι ένα ακόμη από τα κτίρια που καταστράφηκαν, σχεδόν ολοκληρωτικά, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαναλειτούργησε μόλις το 2009. Σε αυτό το μουσείο κυριαρχεί το αιγυπτιακό στοιχείο, με πιο εντυπωσιακό έκθεμα την προτομή την Νεφερτίτης, την οποία απαγορεύεται όμως να φωτογραφήσετε από κοντινή απόσταση.

Η Παλαιά Εθνική Πινακοθήκη (Altes Nationalgalerie) έχει εξωτερικά όψη ρωμαϊκού ναού και η αρχιτεκτονική της θα σας ενθουσιάσει περισσότερο ίσως και από τα ίδια τα εκθέματα. Διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές του 19ου αιώνα από γλυπτά και πίνακες διάσημων καλλιτεχνών, όπως Van Gogh, Manet, Delacroix κ.α.

Αν έπρεπε να κατατάξω τα πέντε μουσεία σε μια σειρά, το μουσείο Μπόντε (Bode Museum), πιθανότατα θα ήταν αυτό με το λιγότερο ενδιαφέρον. Παρουσιάζει συλλογές γλυπτικής, ύστερης αρχαιότητας και βυζαντινής τέχνης. Θα πρότεινα να το επισκεφθείτε μόνο αν έχετε προμηθευτεί το εισιτήριο, που περιλαμβάνει όλα τα μουσεία και όχι μεμονωμένα.

Berliner Dom

Ο καθεδρικός ναός του Βερολίνου χτίστηκε μεταξύ του 1894 με 1905 και βρίσκεται στο Νησί των Μουσείων στην όχθη του ποταμού Spree, κάτι που συνεπάγεται με απίστευτη θέα τόσο από κάτω, όσο και από την κορυφή του. Κατά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο το κτίριο κτυπήθηκε από βόμβα και η τότε Κυβέρνηση της Ανατολική Γερμανίας, είχε αποφασίσει να κατεδαφίσει το ναό, ευτυχώς για εμάς, το 1975 όμως άλλαξε γνώμη και έτσι ξεκίνησε η ανακατασκευή του, μέχρι το 1993 που άνοιξε ξανά τις πύλες του. Η είσοδος κοστίζει 7ε και νομίζω ότι αξίζει τα λεφτά της, καθώς πέρα από το εντυπωσιακό ιερό σε μπαρόκ στυλ, που βρίσκεται στον πρώτο όροφο, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει ένα χώρο με εκθέματα ναών από όλο τον κόσμο σε μικρογραφίες (ναι υπάρχει και ο Παρθενώνας), ένα χώρο με τάφους σπουδαίων προσώπων της πόλης και φυσικά να ανέβει στην κορυφή και να αντικρύσει την ομορφιά του Βερολίνου από ψηλά.

berliner  dom

East Side Gallery-Gedenkstatte Berliner Mauer

Η πινακοθήκη της Ανατολικής πλευράς (East Side Gallery) είναι ένα κομμάτι του τείχους του Βερολίνου, μήκους 1,3 χλμ. κατά μήκος της οδού Muhlenstrasse στην περιοχή του πρώην Ανατολικού Βερολίνου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη έκθεση σε ανοιχτό χώρο στον κόσμο, με 105 τοιχογραφίες στο σύνολο, που κατά βάση έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την εκδήλωση της χαράς και το αίσθημα απελευθέρωσης μετά την πτώση του τείχους. Οι τοιχογραφίες ως μέσο έκφρασης και προσέλκυσης τουριστών ήταν διαδεδομένη, αλλά με διάσπαρτες τοιχογραφίες και μόνο στη δυτική μεριά του τείχους. Η δημιουργία των καλλιτεχνών στην ανατολική μεριά μετά την πτώση, μετέτρεψε το τσιμέντο σε μια συνεχή δήλωση ελευθερίας και συμφιλίωσης. Από τις πιο διάσημες δημιουργίες είναι το “mortal kiss” που απεικονίζει τον Erich Honecker, γενικό γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας να δίνει ένα φιλί στο στόμα με τον Leonid Brezhnev, γενικό γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Θα καταλάβετε ότι πλησιάζετε στο συγκεκριμένο από τον πολύ κόσμο που είναι γύρω και περιμένει να φωτογραφηθεί μπροστά του.

Σε μια άλλη συνοικία της πόλης υπάρχει το μνημείο του τείχους του Βερολίνου (Gedenkstatte Berliner Mauer), που σαν αξιοθέατο δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, καθώς έχει μείνει μόνο ένα μικρό κομμάτι αναλλοίωτο, ενώ το υπόλοιπο μοιάζει με σιδεριές. Το συγκεκριμένο σημείο πάντως είναι η ζωντανή ιστορία της πόλης, ένα μέρος συναισθηματικά φορτισμένο, που δεν πρέπει να παραλείψετε. Να αγγίξετε το τοίχος και να περπατήσετε κατά μήκος του διαβάζοντας τα ταμπελάκια, που διηγούνται ιστορίες και λένε ποιοι έχουν πεθάνει εκεί. Ακριβώς δίπλα υπάρχει και το Μουσείου του τείχους του Βερολίνου, που έχει δωρεάν είσοδο και διαθέτει εκθέματα και χειρόγραφα από την κατασκευή μέχρι και το γκρέμισμα του.

Brandenburger Tor

Αν έπρεπε να διαλέξει κάποιος το σύμβολο της πόλης του Βερολίνου, νομίζω ότι θα κατέληγε στη Πύλη του Βρανδεμβούργου (Brandenburger Tor). Πρόκειται για μια μνημειώδης πύλη του 18ου αιώνα με εξαιρετικό ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, στολισμένη με αναπαραστάσεις από την ελληνική μυθολογία, ενώ στην κορυφή υπάρχει ένα μπρούτζινο άρμα, το οποίο οδηγείται από την θεά της Ειρήνης. Μετά την πτώση του τοίχους, η πύλη του Βρανδεμβούργου έχει γίνει σύμβολο της ενωμένης Γερμανίας και φυσικά της ειρήνης, ενώ αποτελεί και μέρος συγκέντρωσης για εορτασμούς και πανηγυρισμούς. Όποτε αν βρίσκεστε στη πόλη σε κάποια γιορτή, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Πύλη του Βρανδεμβούργου, η οποία θα είναι γεμάτη κέφι και ζωντάνια.

Reichstag

Το Reichstag στεγάζει κάτω από τον γυάλινο θόλο του το γερμανικό Κοινοβούλιο, ένα κτίσμα-σύμβολο για τη χώρα, το οποίο πέρασε από πολλά κύματα μέχρι την τελική του μορφή. Μετά την ίδρυση της Γερμανικής αυτοκρατορίας το 1872 δημιουργήθηκε η ανάγκη για ένα κοινοβούλιο στο Βερολίνο και έτσι μεταξύ του 1884 και του 1894, κατασκευάστηκε το Reichstag, κυρίως από πολεμικές αποζημιώσεις που κατέβαλε η Γαλλία, από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Paul Wallat. Φωτιές, καταστροφές στο εσωτερικό, αφαίρεση του θόλου και μεταφορά του γερμανικού κοινοβουλίου στη Βόννη είναι λίγα από αυτά που σκιαγραφούν το ιστορικό του υπόβαθρο. Σήμερα αποτελεί ένα από τα κύρια αξιοθέατα της πόλης, που για να το επισκεφθείτε θα πρέπει να κάνετε μια online αίτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Bundestag, επιλέγοντας δυο πιθανές μέρες και ώρες και σε λίγα μόλις λεπτά θα έχετε στο email σας την απάντηση για το πότε θα σας δεχτούν. Αφού περάσετε έναν υποτυπώδη έλεγχο και παραλάβετε την δωρεάν ακουστική ξενάγηση, θα έχετε την ευκαιρία να ανέβετε με έναν ανελκυστήρα στον γυάλινο θόλο και να θαυμάσετε την υπέροχη θέα από ψηλά και το μικρό μουσείο που έχει στηθεί μέσα σε αυτόν.

Holocaust Mahnmal

Λίγα μέτρα από το Γερμανικό Κοινοβούλιο, το βλέμμα σας θα πέσει πάνω στο μνημείο του Ολοκαυτώματος (Holocaust Mahnmal), που είναι αφιερωμένο σε όλους τους Εβραίους της Ευρώπης, που έχασαν τη ζωή τους από τις δυνάμεις του Χίτλερ. Πρόκειται για 2711 πέτρινους πλίνθους ποικίλου ύψους, χωρίς επιγραφές όπως ονόματα και ημερομηνίες, που θυμίζουν λαβύρινθο. Στο σύνολο τους δημιουργούνε ένα μοτίβο σαν κυματισμό, που υπενθυμίζει άλλη μια σκοτεινή σελίδα της πρόσφατης ιστορίας. Αυθόρμητα θα θελήσετε να σκαρφαλώσετε ή να παίξετε κρυφτό ανάμεσα στους διαδρόμους του μνημείου, αλλά όλα αυτά θα πρέπει να τα κάνετε προσεκτικά, καθώς καιροφυλακτούν αρκετοί security.

holocaust mahnmal

Schloss Charlottenburg

Το μπαρόκ ανάκτορο Σαρλότενμπουργκ (Schloss Charlottenburg) είναι το μεγαλύτερο παλάτι στη πόλη και βρίσκεται αρκετά έξω από τα όρια του κέντρου, στο δυτικό Βερολίνο, όμως είναι εύκολα προσβάσιμο τόσο με το μετρό όσο και με το λεωφορείο. Το κτίριο είναι πελώριο εξωτερικά και εκπέμπει με την πρώτη ματιά μια αίσθηση πλούτου. Αποτελούσε την θερινή κατοικία της Σοφίας Σαρλότ, γυναίκας του Φρειδερίκου Γ΄ και ως επί των πλείστων, τα εκατοντάδες δωμάτια που το απαρτίζουν είναι διακοσμημένα με τα δώρα που λάμβανε η βασιλική οικογένεια. Και αυτό το κτίριο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καταστράφηκε ολοσχερώς ύστερα από πυρκαγιά, αλλά ανακατασκευάστηκε πλήρως ύστερα από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς. Η είσοδος για να επισκεφθείτε τις δύο πτέρυγες του παλατιού και τους βασιλικούς κήπους, κοστίζει 13ε, ενώ παρέχεται και δωρεάν ακουστική ξενάγηση.

Tiergarten-Siegessaule

Το Tiergarten αποτελεί άλλη μια κρυμμένη όαση στο κέντρο του Βερολίνου, αφού πρόκειται για ένα τεράστιο πάρκο που πρέπει σίγουρα να επισκεφθείτε, είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατο. Καθώς το διασχίζετε, θα δείτε την ομορφιά της φύσης, με δέντρα να απλώνονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πάρκου και όμορφες λίμνες να σπάνε την πράσινη μονοτονία.

Η επίσκεψη σας στο Tiergarten μπορεί να συνδυαστεί με την εντυπωσιακή στήλη της νίκης του Βερολίνου (Siegessaule), που είναι ένα από τα σύμβολα της πόλης. Το χρυσό άγαλμα της νίκης στη κορυφή είναι αυτό που κλέβει την προσοχή, όμως και το εσωτερικό της δε περνάει απαρατήρητο. Ανεβαίνοντας τα εκατοντάδες σκαλοπάτια προς την κορυφή, για να ατενίσετε τη θέα και την απόλυτη ισορροπία του Βερολίνου από ψηλά, θα έχετε τον χρόνο να «χαζέψετε» διάφορα αξιοθέατα ανά τον κόσμο που σχετίζονται με τη νίκη ή την ελευθερία, σε μικρογραφίες. Η είσοδος κοστίζει μόλις 3ε, ενώ επιδέχεται μείωση για φοιτητές και μαθητές.

Checkpoint Charlie

Το Σημείο Ελέγχου Τσάρλι (Checkpoint Charlie) είναι ένα από τα κορυφαία σύμβολα του ψυχρού πολέμου και η επιτομή του χωρισμού Δύσης και Ανατολής. Ανέπτυξε τη φήμη ως το σημείο εισόδου και εξόδου από την ανατολική προς τη δυτική πλευρά του Βερολίνου και έτσι έγινε σημείο αναφοράς σε πολλές ταινίες και μυθιστορήματα. Μετά το χτίσιμο του τείχους ο Αμερικάνος πρόεδρος Kennedy διέταξε τις Αμερικανικές δυνάμεις να χτίσουν 3 σημεία ελέγχου (Check points) σε διαφορετικά κομμάτια της πόλης, ώστε οι διπλωμάτες και οι σύμμαχοι να μπορούν να εισέρχονται στο δυτικό Βερολίνο. Και τα τρία πήραν το όνομα τους από το αμερικανικό αλφάβητο, με τα δύο πρώτα σημεία να λέγονται alpha και bravo. Σήμερα παραμένει στο ίδιο ακριβώς μέρος, όμως έχει καθαρά τουριστικό χαρακτήρα. Εκεί θα βρείτε ένα «φυλάκιο» αμερικανών στρατιωτών, που με το κατάλληλο αντίτιμο μπορείτε να βγείτε φωτογραφίες μαζί τους ή να βγάλετε ένα αναμνηστικό διαβατήριο του Ανατολικού Βερολίνου.

checkpoint charlie

Kaiser Wilhelm Gedachtnis Kirche

Η Βομβαρδισμένη εκκλησία, όπως την αποκαλούν οι Γερμανοί, είναι ένα σύμβολο αποφασιστικότητας του Βερολίνου για την ανοικοδόμηση της πόλης μετά τον πόλεμο και μια διαρκής υπενθύμιση της καταστροφής του πολέμου. Ο ναός χτίστηκε μεταξύ του 1891 και 1895 προς τιμή του Κάιζερ Γουλιέλμου Α΄ (Kaiser Wilhelm I) και η αλήθεια είναι ότι είναι ασυνήθιστα στολισμένος για προτεσταντική εκκλησία. Τη νύχτα της 18ης Νοεμβρίου του 1943 η εκκλησία κάηκε, αφού χτυπήθηκε από μια συμμαχική βόμβα, όμως οι ντόπιοι υπερασπίστηκαν τα ερείπια από κατεδάφιση το 1950 και το 1961 χτίστηκε ακριβώς απέναντι μια νέα, οκτάγωνη εκκλησία. Σίγουρα εξωτερικά δεν έχει ούτε το μέγεθος ούτε το κύρος της αρχικής, αλλά το εσωτερικό της είναι εξίσου εντυπωσιακό, αφού είναι στολισμένη εξ ολοκλήρου με μπλε γυάλινα τούβλα και στη μέση ένα τεράστιο χρυσό άγαλμα του Χριστού με ανοιχτά τα χέρια. Η είσοδος και στις δύο εκκλησίες είναι δωρεάν.

Potsdamer Platz

Η πλατεία Ποτσντάμερ (Potzadamer Platz) ήταν μια από τις πιο ζωντανές και πολυπληθείς πλατείες της Ευρώπης, όμως αυτό άλλαξε μετά από έναν ισχυρό βομβαρδισμό το 1943. Μετά τον πόλεμο η πλατεία βρισκόταν μεταξύ των Αμερικανικών, Βρετανικών και Ρωσικών τμημάτων της πόλης και έτσι έγινε νεκρή ζώνη. Με την κατασκευή του τοίχους του Βερολίνου όλα τα τριγύρω κτίρια ισοπεδώθηκαν με αποτέλεσμα η πλατεία να τείνει να γίνει παρελθόν. Μετά την πτώση του τείχους όμως αποφασίστηκε η ανοικοδόμηση όχι μόνο της πλατείας, αλλά και ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής, με ουρανοξύστες, εμπορικά καταστήματα και ψυχαγωγικά κέντρα να προσπαθούν να χαρίσουν την χαμένη αίγλη στην Potzadamer Platz.

potsdamer platz

Χριστουγεννιάτικες αγορές

Αν τύχει να επισκεφθείτε το Βερολίνο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, θα γίνετε μάρτυρες του πιο παραδοσιακού εθίμου της Γερμανίας και αυτό δεν είναι άλλο από τις Χριστουγεννιάτικες αγορές. Δεκάδες «περίπτερα» συγκεντρωμένα σε ένα χώρο, που πουλούν από ρούχα, κοσμήματα και άλλα είδη καλλωπισμού, μέχρι τα φημισμένα γερμανικά λουκάνικα και το μοναδικό Gluwein (ζεστό κρασί με κανέλα, μέλι, φρούτα και άλλα καρυκεύματα). Δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάποια αγορά, αφού υπάρχουν σχεδόν σε κάθε πλατεία ή μεγάλο κτίριο (Alexanderplatz, Potzdamer Platz, Kaiser Wilhelm Memorial Church, Charlottenburg Palace), αλλά δυο ήταν αυτές που μου τράβηξαν το ενδιαφέρον.

Πρώτη και καλύτερη η Gendarmenmarkt, που μπορεί να μην είναι η μεγαλύτερη, αλλά σίγουρα είναι η πιο όμορφη και η πιο φημισμένη αγορά στο Βερολίνο. Η ομώνυμη πλατεία, που φιλοξενεί την συγκεκριμένη αγορά διαθέτει δυο εκκλησίες και το μέγαρο μουσικής, τα οποία είναι φωτισμένα και στολισμένα για την περίσταση. Κάθε βράδυ υπάρχει ζωντανή μουσική ή παραστάσεις στην σκηνή στο κέντρο της αγοράς. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η συγκεκριμένη είναι η μόνη αγορά που θα χρειαστεί να πληρώσετε είσοδο (1ε) και να σας κάνουν έναν υποτυπώδη έλεγχο στις τσάντες σας.

Η ευχάριστη έκπληξη όμως ήταν η Kulturbrauerei, που είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος και κατά τη γνώμη μου και σε ποικιλία. Σκεφτείτε κάτι σαν τα δικά μας πανηγύρια, με τραμπολίνο, λούνα παρκ, καλλιτέχνες του δρόμου και εκατοντάδες Γερμανούς να πίνουν στο κρύο, ζεστό κρασί και μπύρα.

Πως θα πάτε

Στο Βερολίνο υπάρχουν δυο αεροδρόμια το Schoenefeld, που φιλοξενεί κυρίως τις λεγόμενες low cost εταιρίες και το Tegel, που είναι το μεγαλύτερο της πόλης και ένα από τα μεγαλύτερα στη Γερμανία. Η πιο οικονομική επιλογή για να ταξιδέψει κάποιος στο Βερολίνο είναι αυτή της Ryanair (Schoenefeld airport), που με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 32€ (!) μετ’ επιστροφής. Μια άλλη low cost επιλογή είναι αυτή της Easyjet (Schoenefeld airport), που με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 52€ μετ’ επιστροφής. Τέλος, μπορείτε να επιλέξετε την Aegean (Tegel Airport) με ενδιάμεση στάση την Αθήνα, για μια πιο άνετη πτήση, από 151€ μετ’ επιστροφής.

Που θα μείνετε

Το Βερολίνο είναι μια τεράστια πόλη απλωμένη σε πολλά χιλιόμετρα και έτσι οποίος το επισκέπτεται έχει πολλές επιλογές για να μείνει. Για να είμαι ειλικρινής σε αντίθεση με τα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, οι τιμές στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα είναι ιδιαίτερα ακριβές, για αυτό αν ψάχνετε κάτι φθηνό και ταυτόχρονα κεντρικό, θα σας πρότεινα το Easyhotel Berlin Hackenscher Markt. Ένα «ξενοδοχείο» της ομώνυμης αεροπορικής εταιρίας που προσφέρει ίσως λιγότερα από τα αναμενόμενα, αλλά σε πολύ καλή τιμή, σε σχέση βέβαια με οτιδήποτε άλλο στην ευρύτερη περιοχή, και σε πολύ καλή τοποθεσία, μόλις δυο στάσεις με το μετρό από της Alexanderplatz. Αν έχετε πρωινή πτήση από το Schoenefeld Airport, μια καλή λύση είναι το MEININGER Hotel Berlin Airport, που βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο και είναι ότι πρέπει για αυτή την περίσταση.

Πως θα μετακινήστε

Με το που πατήσετε το πόδι σας στο Βερολίνο, καλό θα ήταν να βγάλετε την «WelcomeKard», με την οποία αποκτά κανείς πρόσβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς και σημαντική έκπτωση σε μουσεία. Τα μέσα μεταφοράς που θα χρησιμοποιήσετε περισσότερο, για να μην πω αποκλειστικά, θα είναι το μετρό και το τρένο, που αν και ον λίγο τι παλιά, είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα και θα σας πάνε σίγουρα εκεί που επιθυμείτε. Προσοχή όμως με τα εισιτήρια, καθώς γίνονται πολύ συχνοί έλεγχοι και οι Γερμανοί δεν παίζουν με αυτά. Μια ακόμη πολύ καλή λύση για μετακίνηση στο Βερολίνο είναι το τραμ, που έχει πολύ συχνά δρομολόγια και κινείται σε όλη τη πόλη. Τα λεωφορεία νομίζω ότι είναι τα μέσα μεταφοράς, που θα χρησιμοποιήσετε από ελάχιστα έως καθόλου, το ίδιο ισχύει και με τους ντόπιους, αλλά και αυτά είναι γρήγορα και εύχρηστα. Τα ΤΑΞΙ είναι ακριβά και νομίζω ότι με τόσες επιλογές δεν αξίζει να τα χρησιμοποιήσετε, εκτός βέβαια αν βιάζεστε. Τέλος, μια καινοτόμα ιδέα για μετακίνηση είναι το Cartogo. Μια εφαρμογή που σου επιτρέπει να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο, που βρίσκεται κοντά σου στο λεπτό και όταν τελειώσεις να το αφήσεις στο χώρο που επιθυμείς χωρίς περαιτέρω υποχρεώσεις.

Τι να φάτε

Βρίσκεσαι στη Γερμανία όποτε αναμφίβολα πρέπει να δοκιμάσεις τα παραδοσιακά wurst. Τι είναι αυτό τα wurst θα αναρωτιέσαι. Φυσικά είναι τα λουκάνικα, που στη Γερμανία με την συνοδεία του κάρυ, δημιουργούν μια μοναδική εκδοχή, το curry wurst. Μετά από μεγάλη έρευνα κατέληξα ότι τα καλύτερα και πιο οικονομικά τα κάνει το Curry61.

Ακόμη δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε σνίτσελ και ντονερ, μιας και στη πόλη υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι σπεσιαλίστες. Για το πρώτο προτείνω το Scheers Schnitzel, που βρίσκεται κοντά στο East side Gallery και προσφέρει ποικιλία λαχταριστών σνίτσελ, που όμοια τους δεν έχετε ξαναδοκιμάσει. Όσο για το ντονέρ η απάντηση είναι μια, Mustafa's Gemuese Kebab. Πρόκειται για μια καντίνα (!), που ότι ώρα και να πάτε ότι εποχή, πάντα περιμένουν εκατοντάδες άτομα για να δοκιμάσουνε τις λιχουδιές του. Περάστε μια βόλτα και θα με θυμηθείτε.

Αυτό που όμως μου έχει μείνει αξέχαστο είναι το Burgermeister. Πρόκειται για ένα μπερκεράδικο «παλιάς κοπής», που θυμίζει έντονα Αμερική στα 80s. Αυτό που γεύτηκα στο συγκεκριμένο μαγαζί, αποτελεί για μένα ένα λόγο για να ξαναεπισκεφθώ τη πόλη!!

Τέλος, μπύρα, μπύρα και πάλι μπύρα. Πολλές φορές είναι φθηνότερη και από νερό και σίγουρα θα πρέπει να καταναλώσετε πολύ, αφού είστε στην γενέτειρα της. Αν θέλετε να την συνδυάσετε και με την πανοραμική θέα όλου του Βερολίνου, τότε δοκιμάστε το Monkey Bar.

Χρήσιμες πληροφορίες

germany info

Στο Βερολίνο ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στο Βερολίνο η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα γερμανικά. Οι περισσότεροι όμως, αν όχι όλοι, μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.

Το νόμισμα της χώρας είναι το Ευρώ.

Το Βερολίνο είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +2).

Η μετάβαση προς και από τα αεροδρόμια είναι απλή, αφού υπάρχουν συνεχή δρομολόγια λεωφορείων, αλλά και τρένα, που σε μεταφέρουν στο κέντρο της πόλης.

Η Ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο βρίσκεται στην οδό Mohrenstra?e 17 και το τηλέφωνο της είναι +49 30 2137033.

Ο καιρός στο Βερολίνο είναι συνήθως μουντός με τον ήλιο να κάνει σπάνια την εμφάνιση του, ενώ το χειμώνα οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές με το χιόνι να είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Όμως ο χειμώνας είναι μια ιδανική περίοδος για να επισκεφθεί κανείς την πόλη, για να την δει στολισμένη και χιονισμένη, ενώ επίσης την άνοιξη για να την δει γεμάτη πράσινο και ζωντάνια.

Προτεινόμενες εκδρομές > Πότσνταμ, Δρέσδη, Λείψία

berlin lang

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"

Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com