0 Votes
Ηνωμένο Βασίλειο

Votes:
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

glasgow map

 Για να είμαι ειλικρινής οι μοναδικές πληροφορίες που είχα για τη Γλασκώβη είχαν να κάνουν με το ποδόσφαιρο (Σέλτικ- Ρέιτζερς), τον Χάρυ Πότερ και το Πανεπιστήμιο της. Ούτε ήταν στη κορυφή της ταξιδιωτικής μου λίστα και σίγουρα ούτε θα ανέβαινε ποτέ, αλλά τελικά είμαι ευγνώμων που πήρα το τρένο από το Εδιμβούργο και την επισκέφθηκα. Ξεφεύγοντας από τα τουριστικά πλαίσια της σκωτσέζικης πρωτεύουσας, η Γλασκώβη μου άφησε μια πολύ θετική εντύπωση, όντας μια πόλη νεανική, γεμάτη ζωντάνια και πολλά αξιοθέατα που περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Αν και η Γλασκώβη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας (και τρίτη μεγαλύτερη σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο), δεν είναι η πρωτεύουσα της χώρας. Ο πληθυσμός της Γλασκώβης φτάνει τους 598.830 κατοίκους, ενώ η ευρύτερη περιοχή, γνωστή και ως Greater Glasgow έχει 1,1 εκατομμύρια κατοίκους. Βρίσκεται μάλλον στην σκιά του Εδιμβούργου, τουλάχιστον από τουριστικής άποψης, αν και απέχει μόλις μια ώρα με το τρένο. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι, αφού η Γλασκώβη έχει πολλά να προσφέρει σε έναν απαιτητικό ταξιδιώτη. Ακόμη αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στον κλάδο της ναυπηγικής και της ναυπηγικής βιομηχανίας, διαθέτει ένα Πανεπιστήμιο που έπαιξε κομβική σημασία κατά τη περίοδο του Σκωτικού Διαφωτισμού και για τους λάτρεις της σειράς Harry Potter, το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το διάσημο Hogwarts. Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω τη Γλασκώβη μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που την επισκέπτεται για πρώτη φόρα.

Glasgow Cathedral

 Ο Καθεδρικός ναός της Γλασκώβης (Glasgow Cathedral) αποκαλείται έτσι τιμητικά, λόγω της σημαντικότητας του ιστορικού αυτού κτιρίου, και όχι γιατί εκεί είναι η έδρα του Επισκόπου Γλασκώβης. Η ιστορία του ναού συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της πόλης και εικάζεται ότι η θέση του είναι ακριβώς στο σημείο που ο πολιούχος της Γλασκώβης, άγιος Κέντιγερν, έχτισε την πρώτη εκκλησία. Ο τάφος του αγίου βρίσκεται σε κρύπτη στο υπογείου του ναού. Χρονολογείται από το 1136 και είναι χτισμένος σε γοτθικό ρυθμό, ενώ είναι ένας από τους ελάχιστους σκωτσέζικους. ναούς που διασώθηκαν ανέπαφοι στο πέρασμα των ετών.

glasgow cathedral2

 Πίσω και ανατολικά από το Καθεδρικό Ναό, πάνω σε ένα λόφο, βρίσκεται ένα Βικτωριανό νεκροταφείο, γνωστό ως Necropolis. Πέραν από το γεγονός ότι θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τη πόλη από ψηλά (δεν είναι πολλά τα σημεία που μπορείτε να το κάνετε αυτό στη Γλασκώβη), το συγκεκριμένο μέρος μοιάζει περισσότερο με υπαίθριο μουσείο παρά με νεκροταφείο. Εδώ είναι θαμμένοι πάνω από πενήντα χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών εξέχουσες προσωπικότητες της Γλασκώβης, ενώ υπάρχουν περίπου 3500 πανέμορφοι τάφοι-μνημεία. Οι είσοδος και στα δύο μέρη είναι δωρεάν.

George Square

 Η πλατεία του Γεωργίου (George square), πήρε το όνομά της από το βασιλιά Γεώργιο ΙΙΙ και είναι το πιο κεντρικό σημείο της Γλασκώβης. Αποτελεί τόσο σημαντικό κομμάτι αυτής, που έχει υπάρξει αφετηρία όλου του σχεδίου ρυμοτομίας της πόλης. Αν και από το 1781 ήταν πάντα η κεντρική πλατεία της Γλασκώβης, δεν ήταν πάντα το κέντρο της κοινωνικής ζωής, καθώς τα πρώτα χρόνια ήταν απλώς ένας βούρκος με λασπωμένα νερά όπου έσφαζαν άλογα. Με την πάροδο των ετών σπίτια Γεωργιανής αρχιτεκτονικής άρχισαν να χτίζονται, άνοιξε ο σιδηροδρομικός σταθμός και από το 1842 η πλατεία άρχισε να θεωρείται πλέον το κέντρο της οικονομικής ζωής της πόλης. Η πλατεία είναι το σημείο αφετηρίας ή κατάληξης διαδηλώσεων, καθώς και το σημείο διεξαγωγής εκδηλώσεων, ενώ περιβάλλεται από σημαντικά και ιστορικά κτίρια, με σημαντικότερο αυτών το Δημαρχείο (Glasgow City Chambers). Το εντυπωσιακό αυτό κτίριο κατασκευάστηκε μεταξύ του 1882 και 1888, με βικτοριανή αρχιτεκτονική και αποτελεί για περίπου εκατό χρόνια το αρχηγείο των διαδοχικών δημοτικών συμβουλίων. Στο μπροστινό μέρος του κτιρίου απεικονίζεται η Βασίλισσα Βικτώρια, ενώ από πάνω βρίσκεται το άγαλμα της Αλήθειας, γνωστό στους ντόπιους ως το Statue Of Liberty (Άγαλμα της Ελευθερίας) της Γλασκώβης. Στο Δημαρχείο διενεργούνται δημόσιες ξεναγήσεις δυο φορές τη μέρα στις 10.30 π.μ. και 2.30μ.μ. από Δευτέρα έως Παρασκευή και τα εισιτήρια μπορείτε να τα προμηθευτείτε μόνο στο κεντρικό γκισέ.

Kelvingrove Art Gallery and Museum

 Σίγουρα η Πινακοθήκη-Μουσείο του Κέλινγκροουβ (Kelvingrove Art Gallery and Museum) είναι το πιο διάσημο κτίριο στη Γλασκώβη και όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για το πιο επισκέψιμο μουσείο/γκαλερί εκτός Λονδίνου. Βρίσκεται μπροστά από το ομώνυμο πάρκο Kelvingrove Park και πολύ κοντά στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Το χαρακτηριστικό κόκκινο του χρώμα οφείλεται στη παραδοσιακή ερυθρή σκωτσέζικη πέτρα, ενώ ένας αστικός μύθος λέει ότι ο αρχιτέκτονας του κτιρίου είχε αυτοκτονήσει όταν διαπίστωσε ότι το κτίριο χτίστηκε ανάποδα, δηλαδή με την κεντρική του είσοδο να κοιτά το πάρκο, αν και κάτι τέτοιο δεν αληθεύει, καθώς το σχέδιο ήταν πάντα η είσοδος του κτιρίου να βλέπει στο πάρκο. Ύστερα από μια πρόσφατη ανακίνηση που κόστισε 27,9 εκατομμύρια λίρες το Μουσείο Κέλινγκροουβ έγινε πιο εντυπωσιακό από ποτέ. Στους τρείς ορόφους του, φιλοξενούνται 22 γκαλερί με περίπου 8000 έργα μεγάλης διεθνούς αξίας, που θα σας ταξιδέψουν στην ιστορία αρχαίων πολιτισμών από όλο τον κόσμο και ταυτόχρονα θα σας δώσουν πληροφορίες για τη πόλη της Γλασκώβης τον 20ο αιώνα. Όπως σε όλα τα μουσεία στο Ηνωμένο βασίλειο έτσι και σε αυτό, η είσοδος είναι δωρεάν.

University of Glasgow

 Το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (University of Glasgow) είναι σίγουρα ένα από τα πράγματα που είναι περήφανη τόσο η ίδια η πόλη, όσο και ολόκληρη η Σκωτία. Με ιστορία περίπου 550 έτη, είναι το τέταρτο αρχαιότερο πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποτελεί βασικό πυλώνα για τη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας. Διαθέτει ένα ευέλικτο και καινοτόμο σύστημα μελέτης, που επιτρέπει στους φοιτητές να πάρουν τη τελική απόφαση σχετικά με το αντικείμενο του διπλώματος τους στο τέλος τους δευτέρου έτους! Όσον αναφορά το campus, βρίσκεται στη καρδιά της πόλης και όπως ανέφερα στην εισαγωγή μου, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το Πανεπιστήμιο Hogwarts της σειράς Harry Potter. Οι πανέμορφες στοές, οι καταπράσινοι εξωτερικοί χώροι και οι άκρως λειτουργικές αίθουσες, είναι κάποιοι από τους λόγους που προτείνω να επισκεφθείτε το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης για νιώσετε λίγη από τη «μαγεία» του χώρου και να δείτε με τα μάτια σας πως περνούν οι Σκωτσέζοι φοιτητές.

university of glasgow

Glasgow Science Centre

 Το Κέντρο Επιστήμης της Γλασκώβης (Glasgow Science Centre) είναι ότι πιο εντυπωσιακό έχει να παρουσιάσει η πόλη στους επίδοξους επισκέπτες της. Βρίσκεται στη νότια όχθη του ποταμού Clyde και λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2001, ύστερα από προτροπή της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στη Σκωτία και έχει ως στόχο τη ψυχαγωγία και την εκμάθηση επιστημονικών πραγμάτων, μέσα από διαδραστικά εκθέματα, εργαστήρια, εκδηλώσεις, δραστηριότητες, το εντυπωσιακό πλανητάριο και φυσικά τον κινηματογράφο IMAX. Η είσοδος κοστίζει 11,5 λίρες για ηλικίες από 16-59, ενώ για παιδιά, ανέργους και φοιτητές κοστίζει 9,5 λίρες. Στα εισιτήρια υπάρχει μια εθελοντική μικρή δωρεά της τάξης της μια λίρας υπέρ του Επιστημονικού κέντρου.

Botanic Gardens

 Στα βόρεια της πόλης θα συναντήσετε άλλο ένα σπουδαίο αξιοθέατο της Γλασκώβης και μιλάω φυσικά για τον Βοτανικό της Κήπο (Botanic Gardens). Ο βοτανικός κήπος στη σημερινή του θέση υπάρχει από το 1842 και διαθέτει πολλά γυάλινα σπίτια-θερμοκήπια, οπού θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε συλλογές με σπάνια και εξωτικά φυτά από όλο τον κόσμο. Το πιο διάσημο από αυτά τα θερμοκήπια ονομάζεται Kibble Palace, που είναι δομημένο με σφυρήλατο σίδερο και γυαλί, ενώ καλύπτει επιφάνεια 2137 m2! Σήμα κατατεθέν του κτιρίου είναι μια μεγάλη συλλογή από ορχιδέες, σαρκοφάγα φυτά και φτέρες δέντρων. Όπως καταλαβαίνεται ο Βοτανικός Κήπος της Γλασκώβης είναι μια πολύ καλή επιλογή για περπάτημα τις ηλιόλουστες, και όχι μόνο, μέρες στη πόλη, για χαλάρωση και καλύτερη γνωριμία της φύσης. Η είσοδος είναι δωρεάν.

glasgow botanic gardens

The Mackintosh House

 Το Mackintosh House στεγάζει μία από τις σημαντικότερες συλλογές του έργου του σκωτσέζου αρχιτέκτονα, σχεδιαστή και καλλιτέχνη, του Charles Rennie Mackintosh (1868-1928) και της συζύγου του, της καλλιτέχνιδας Margaret Macdonald Mackintosh (1864-1933). Πρόκειται για μια προσπάθεια αντιγραφής του πρωτότυπου σπιτιού, όπου έζησε το ζευγάρι, αφού είναι διακοσμημένο με πράγματα από το αρχικό κτίσμα. Έτσι ξεφεύγει από το ψυχρό ύφος ενός μουσείου και παρουσιάζει τα εκθέματα του με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Οι γνώστες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τις αυθεντικές και διάσημες καρέκλες Mackintosh, αλλά και οι «απλοί θνητοί» να πάρουν μια «γεύση» από την αρχιτεκτονική άποψη του μεγάλου καλλιτέχνη. Η είσοδος κοστίζει μόλις 6 λίρες και γίνεται σε γκρουπ μέχρι 12 ατόμων, έτσι με αυτό τον τρόπο περιορίζεται η πολυκοσμία και προστατεύονται τα εκθέματα.

Clyde Αrc

 Η γέφυρα Κλάιντ (Clyde Arc) ή όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι «Squinty Bridge», είναι μια πανέμορφη οδική γέφυρα, που τέθηκε σε λειτουργία στις 18 Σεπτεμβρίου του 2006 και εκτίνεται πάνω από τον ομώνυμο ποταμό Κλάιντ, ενώ συνδέει το Finnieston με το Pacific Quay και το Glasgow Science Center. Αυτό που κάνει την συγκεκριμένη γέφυρα ξεχωριστή είναι ο καινοτόμος καμπυλωτός σχεδιασμός της και ο τρόπος με τον οποίο διασχίζει τον ποταμό υπό γωνία. Το βράδυ μαζί με τους ανάλογους φωτισμούς, η Clyde Αrc γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή και είναι αδύνατον να μην την αποθανατίσετε με την φωτογραφική σας μηχανή.

Buchanan Street

 Η Buchanan Street είναι ο πιο εμπορικός δρόμος της Γλασκώβης και συνεπώς ο πιο πολυσύχναστος. Ο συγκεκριμένος πεζόδρομος ξεκινά από το κέντρο της πόλης κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό και καταλήγει στον ποταμό Clyde, μια απόσταση σχεδόν ενός χιλιομέτρου! Εκεί θα βρείτε δεκάδες καταστήματα, εμπορικά κέντρα, καφέ και εστιατόρια, ενώ αποκλείεται να μην συναντήσετε κάποιους καλλιτέχνες του δρόμου να τραγουδούν από rap μέχρι σύγχρονη όπερα. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι πολλοί Σκωτσέζοι, κάτοικοι άλλων πόλεων, παίρνουν το τρένο και προτιμούν τη συγκεκριμένη οδό για τα ψώνια τους, καθώς λέγεται ότι είναι η ιδανικότερη επιλογή στη Σκωτία.

buchanan street

Πώς θα πάτε

 Στη Γλασκώβη υπάρχουν δύο αεροδρόμια το Prestwick, που φιλοξενεί κυρίως τις λεγόμενες low cost εταιρίες και το Glasgow Airport, που είναι το βασικό και μεγαλύτερο αεροδρόμιο της πόλης. Δυστυχώς απευθείας πτήση από τη Θεσσαλονίκη στη Γλασκώβη δεν υπάρχει, οπότε θα πρέπει να κάνετε μια ενδιάμεση στάση. Η πιο οικονομική λύση είναι αυτή της eurowings με ενδιάμεση στάση το Ντίσελντορφ, που με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 248€ μετ’ επιστροφής. Μια άλλη λύση είναι να ταξιδέψετε μέχρι το Εδιμβούργο και από εκεί να πάρετε ένα τρένο (όπως έκανα και εγώ), που κοστίζει περίπου 10€ και σε λιγότερο από μια ώρα θα είστε στη Γλασκώβη.

Πού θα μείνετε

 Η Γλασκώβη είναι μια μεγαλούπολη και κατά γενική ομολογία βρίσκεται στη σκιά του Εδιμβούργου, σε τουριστικό πάντα επίπεδο. Έτσι θεωρώ ότι δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάποιο κατάλυμα, καθώς υπάρχει πληθώρα τόσο ξενοδοχείων όσο και ενοικιαζόμενων σπιτιών. Η πρόταση μου λοιπόν είναι το Safestay Glasgow. Ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων, που βρίσκεται στη καρδιά της πόλης και προσφέρει καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

Πώς θα μετακινήστε

 Στη Γλασκώβη υπάρχει υπόγειος σιδηρόδρομος (μετρό), που αν και διαθέτει μόλις μια γραμμή, κινείται κυκλικά και καλύπτει μεγάλο μέρος της πόλης. Το εισιτήριο μιας διαδρομής κοστίζει μια λίρα, ενώ μπορείτε να εκδώσετε εισιτήριο για απεριόριστες ημερήσιες διαδρομές με 4 λίρες. Επίσης, στη Γλασκώβη υπάρχουν συχνά δρομολόγια λεωφορείων με συνεχείς στάσεις, που θα σας πάνε σίγουρα κοντά στο μέρος που επιθυμείτε. Ακόμη, αν θέλετε να μεταβείτε στα προάστια της Γλασκώβης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον προαστιακό της πόλης, που τα τρένα του έχουν ανταπόκριση με το μετρό στους σταθμούς Queen Street και Partick. Τέλος, όσον αναφορά τα ΤΑΞΙ, υπάρχουν δυο εταιρίες, τα κλασικά μαύρα ΤΑΞΙ που συνήθως τα σταματάς στο δρόμο ή τα βρίσκεις σε κάποια πιάτσα και είναι ακριβότερα και τα γκρι, που μπορείτε να τα καλέσετε μόνο τηλεφωνικά και είναι κάπως οικονομικότερα.

Τί να φάτε

Η αλήθεια είναι ότι η Σκωτία δεν φημίζεται ιδιαίτερα για τις τοπικές της γεύσεις, όμως υπάρχουν κάποια πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε. Το διασημότερο και συνάμα πιο «περίεργο» πιάτο της Σκωτίας ονομάζεται haggis και είναι μια μορφή κιμά που φτιάχνεται από εντόσθια προβάτου (καρδιά, συκώτι και πνεύμονες), μαζί με διάφορα μπαχαρικά και όλα αυτά μαγειρεύονται μέσα στο στομάχι του ζώου. Αναμφίβολα θα πρέπει να δοκιμάσετε επίσης τη Scottish Pie, που ουσιαστικά είναι μια κρεατόπιτα, με διπλή κρούστα και γέμιση με κιμά αρνιού ή κάποιου άλλου κρέατος. Ακόμη μη παραλείψετε να γευτείτε τα διάσημα Scotch eggs, βρασμένα αυγά που τυλίγονται σε κρέας από λουκάνικο, πανάρονται και τηγανίζονται σε καυτό λάδι. Τέλος, αφού βρίσκεστε στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να νιώσετε λίγο Βρετανοί δοκιμάζοντας το «εθνικό φαγητό» τους, που είναι φυσικά το τηγανητό ψάρι με την συνοδεία τηγανητών τσιπς πατάτας, το γνωστό σε όλους fish and chips. Για ποτό δεν θεωρώ ότι πρέπει να κάνω κάποια ειδική μνεία, αφού θεωρώ δεδομένο ότι θα πιείτε ένα ποτήρι (τουλάχιστον) Σκωτσέζικο ουίσκι στα δεκάδες μπαρ και παμπ της Γλασκώβης.

Χρήσιμες πληροφορίες

uk info 600x100

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο είναι ακόμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στη Γλασκώβη η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι τα αγγλικά, όμως η σκωτσέζικη προφορά είναι ιδιαίτερη, αφού οι ντόπιοι μιλούν βαριά και κόβουν συλλαβές, έτσι ίσως πολλές φορές να δυσκολευτείτε να καταλάβετε τι ακριβώς εννοούν. Βέβαια, όλοι είναι ιδιαίτερα ευγενικοί και καταδεκτικοί να σας βοηθήσουν, αφού εκτιμούν πολύ ότι μιλάτε την γλώσσα τους.

Το νόμισμα της χώρας είναι η Βρετανική Λίρα (British Pound) και η ισοτιμία του αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 0,9001 £

Μετατρέψετε τα χρήματα σας είτε στην Ελλάδα, είτε σε μικρά μαγαζάκια, καθώς τα ανταλλακτήρια κρατούν πολύ μεγάλη προμήθεια.

Η Γλασκώβη είναι δυο ώρες πίσω από την Ελλάδα (GMT 0).

Η μετάβαση προς και από τα αεροδρόμια είναι απλή, αφού υπάρχουν συνεχή δρομολόγια λεωφορείων, που θα σας μεταφέρει απευθείας εκεί.

Το Ελληνικό Άμισθο Γενικό Προξενείο στη Γλασκώβη βρίσκεται στην οδό Kirklee Quadrant 1 G12 OTR και το τηλέφωνο της είναι +44 141 3340360.

Στη Γλασκώβη η οδήγηση γίνεται ανάποδα, για αυτό να προσέχετε πως περνάτε απέναντι από τους δρόμους.

Αν έχετε χρόνο, μην παραλείψετε να πραγματοποιήσετε μια ημερήσια εκδρομή στα Highlands της Σκωτίας. Ταξιδιωτικά γραφεία στη πόλη πραγματοποιούν καθημερινά τέτοιου είδους διαδρομές.

Ο καιρός συνήθως στη Γλασκώβη είναι βροχερός, για αυτό να έχετε πάντα μαζί σας μια ομπρέλα, ενώ το χειμώνα οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές με αέρα και χιόνι. Η ιδανική περίοδος για να την επισκεφτείτε λοιπόν είναι είτε το φθινόπωρο είτε το καλοκαίρι.

 

Προτεινόμενες εκδρομές → Εδιμβούργο, Highlands

Βασικές γνώσεις της γλώσσας

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

 

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com