2 Votes
Τουρκία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 4 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ανενεργά
 

bursa map

 Ισορροπώντας με επιτυχία ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, η Προύσα έχει καταφέρει να μην ζει στη σκιά της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, αλλά να αποτελεί έναν ιδιαίτερα θελκτικό προορισμό για όποιον επισκέπτεται την γείτονα χώρα. Η πρώτη πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας έχει τον τίτλο της πιο καθαρής πόλης της Τουρκίας, ενώ προσελκύει τουρισμό κάθε είδους: πολιτιστικό, αθλητικό, business, shopping, εκπαιδευτικό.

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Η Προύσα είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας στη Βορειοδυτική Τουρκία και η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό 2.562.828 κατοίκους. Αποτελεί πολύ σημαντικό πυλώνα της τουρκικής οικονομίας, καθώς θεωρείται η καρδία της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, μιας που η FIAT και η Renault έχουν εκεί τα εργοστάσια τους. Παίζει όμως σημαντικό ρόλο και στην εκπαίδευση, αφού εκεί βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, το Πανεπιστήμιο Ουλουντάγ. Η Προύσα είναι επίσης γνωστή για τα χιονοδρομικά κέντρα του όρους Ουλού, τα μαυσωλεία των Οθωμανών Σουλτάνων, την εύφορη πεδιάδα που την περιβάλλει, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της και φυσικά τη γαστρονομία της. Επέλεξα λοιπόν για εσάς, όσα θεωρώ ότι είναι άξια προσοχής για κάποιον που επισκέπτεται την πόλη για πρώτη φορά.

Ulu Cami

 Το Ουλού Τζαμί (Ulu Cami) είναι το μεγαλύτερο τέμενος της Προύσας και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρώιμης οθωμανικής αρχιτεκτονικής, η οποία έχει δανειστεί στοιχεία της αρχιτεκτονικής των σελτζούκων. Χτίστηκε με εντολή του Σουλτάνου Βαγιαζίτ Α’ μεταξύ 1396 και 1400, από τον αρχιτέκτονα Ali Neccar. Πρόκειται για ένα μεγάλο και ορθογώνιο κτίσμα, που περιλαμβάνει 20 τρούλους, οι οποίοι είναι διατεγμένοι σε τέσσερις σειρές και υποστηρίζονται από δώδεκα κίονες. Εικάζεται ότι οι 20 αυτοί τρούλοι, χτίστηκαν αντί των 20 τζαμιών που ο Σουλτάνος Βαγιαζήτ Α’ είχε υποσχεθεί για τη νίκη του στη μάχη της Νικόπολης το 1396. Το τζαμί έχει δύο μιναρέδες. Εντός του τεμένους υπάρχει ένα σιντριβάνι, το οποίο χρησιμοποιείται από τους προσκυνητές, ενώ ο φεγγίτης που υπάρχει στο θόλο ακριβώς από πάνω του, δημιουργεί ένα γαλήνιο φωτισμό. Οι 192 μνημειακές επιγραφές από Οθωμανούς καλλιγράφους, κοσμούν το εσωτερικό του και μάλιστα οι συγκεκριμένες έχουν συγκαταλεχθεί στα καλύτερα δείγματα ισλαμικής καλλιγραφίας του κόσμου. Το τζαμί βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης, στην λεωφόρο Ατατούρκ και η είσοδος είναι δωρεάν.

ulu cami

Yesil Cami

 Το Πράσινο Τζαμί (Yesil Cami), γνωστό και ως Τέμενος του Μωάμεθ Α’, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του κτιριακού συγκροτήματος Külliye. Χτίστηκε μεταξύ 1419 και 1421 από τον αρχιτέκτονα Vezir Haci Ivaz και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Το όνομα του προέρχεται από τα πράσινα και μπλε διακοσμητικά πλακάκια, που κοσμούν το εσωτερικό του. Μετά το σεισμό του 1855, το κτίριο υπέστη μία εκτεταμένη ανακαίνιση από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Léon Parvillée, ο οποίος αν και κατάφερε να σώσει το τέμενος, δε μπόρεσε να του δώσει την αρχική του μορφή, καθώς δεν ήταν γνώστης της οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Η είσοδος του τζαμιού πλαισιώνεται από χωνευτούς μαρμάρινους καναπέδες, με χώρο για τα παπούτσια και πάνω από την πόρτα υπάρχει μία μεγάλη αραβική επιγραφή σε χαλκό. Κάτω από τον κεντρικό τρούλο, βρίσκεται ένα μαρμάρινο οκταγωνικό σιντριβάνι, ενώ δεξιά και αριστερά υπάρχουν δύο θολωτές εσοχές. Οι εξωτερικοί χώροι με τους θόλους, που τώρα είναι επιστρωμένοι με μόλυβδο, παλιότερα ήταν επίσης στολισμένοι με γαλαζοπράσινα κεραμίδια, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι και τα σκαλιστά παραθυρόφυλλα και οι πόρτες του τεμένους. Εντός του κτιριακού συγκροτήματος υπάρχει και το μαυσωλείο του Μωάμεθ Α’ Τσελεμπή, του επονομαζόμενου Yesil Türbe (Πράσινος Τάφος).

Muradiye Camii

 Το τρίτο τζαμί της πόλης είναι αυτό του Μουράτ Β΄ (Muradiye Camii) και χτίστηκε μέσα σε μόλις έναν χρόνο (1425-1426), από άγνωστο αρχιτέκτονα. Ανήκει στο Muradiye Complex (τζαμί, πάρκο, νεκροταφείο), χαρίζοντας το όνομα του σε όλη τη περιοχή. Πρόκειται για το τελευταίο τέμενος του σουλτάνου που κατασκευάστηκε στην Προύσα, ενώ σε αντίθεση με τα προηγούμενα τζαμιά, οι δύο θόλοι του είναι εξίσου ψηλοί. Το εσωτερικό του έχει αρκετά παρόμοια στοιχεία με αυτό του Yesil Cami, αφού είναι διακοσμημένο με σκούρο μπλε και τυρκουάζ χρώματος εξαγωνική πορσελάνη. Ένας από τους δύο μιναρέδες κατεδαφίστηκε στο σεισμό του 1855 και ανοικοδομήθηκε σε στυλ ροκοκό, μετά τη φωτιά στις αρχές του 18ου αιώνα. Χαρακτηριστικό του τζαμιού είναι επίσης μια μπλε αστραπή, που συμβολίζει το γεγονός ότι ο Μουράτ Β κατατρόπωνε τους εχθρούς του σαν μια αστραπή. Η είσοδος είναι δωρεάν.

muradiye camii

Karagöz Anıtı

 Όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε η καταγωγή του Καραγκιόζη ήταν πάντα ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Τουρκία. Σύμφωνα πάντως με τον επικρατέστερο μύθο η πατρίδα του Καραγκιόζη, του Χατζιαβάτη και όλων των άλλων ηρώων του θεάτρου σκιών, είναι η Τουρκία και πιο συγκεκριμένα η Προύσα. Πιστεύεται ότι δημιουργός του ήταν ο Σεΐχ Κιουστερί, που έζησε στην Προύσα και πέθανε το 1366. Σύμφωνα με το θρύλο, ο Χατζιαβάτης και ο Καραγκιόζης συμμετείχαν στην κατασκευή ενός τζαμιού για το Σουλτάνο, ο πρώτος ως επιστάτης και ο δεύτερος ως εργάτης. Οι διάλογοι των δύο ανδρών ήταν τόσο διασκεδαστικοί, που όλοι οι υπόλοιποι εργάτες σταματούσαν τη δουλειά τους και τους παρακολουθούσαν. Όταν ο Σουλτάνος πληροφορήθηκε την αιτία της καθυστέρησης των έργων διέταξε το θάνατο τους, ωστόσο αργότερα μετάνιωσε για την απόφαση του αυτή και ο Σεΐχ Κιουστερί δημιούργησε τις φιγούρες τους για να τον παρηγορήσει. Σήμερα το μνημείο των δύο τους στέκει στο κέντρο της Προύσας.

karagoz anıtı

Koza Han - Bedesten

 Οι σημαντικότερες αγορές στην Προύσα είναι οι Koza Han και Bedesten. Το Koza Han είναι η παραδοσιακή αγορά μεταξιού, που αντικατοπτρίζει την παραδοσιακή σημασία της Προύσας ως κέντρο παραγωγής και εμπορίας μεταξιού. Το όνομα Koza Han σημαίνει "αγορά μεταξωτού κουκουλιού" και βρίσκεται στο πίσω μέρος του πάρκου Koza, σε μία τοποθεσία με πολλά υπαίθρια καφέ. Χτίστηκε το 1491 από τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ Β’, με στόχο να αποτελέσει την τελευταία στάση των καραβανιών από το μεγάλο δρόμο του μεταξιού από την Κίνα. Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε τα μεταξωτά μαντίλια για τα οποία είναι διάσημη η πόλη.

koza han

Το Bedesten είναι η κλειστή αγορά της πόλης και βρίσκεται κοντά στο Μεγάλο Τζαμί. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο κτίριο με 6 πυλώνες, που χτίστηκε από το Σουλτάνο Βαγιαζήτ Β’ το 1389, με την παραδοσιακή οθωμανική αρχιτεκτονική. Το 1958 μία πυρκαγιά κατέστρεψε ορισμένα τμήματα, αλλά πολύ σύντομα οι ζημιές επιδιορθώθηκαν. Στο εσωτερικό του θα βρείτε καταστήματα όλων των ειδών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αγορών από μπαχαρικά και τρόφιμα μέχρι ρούχα και κοσμήματα.

bedesten

Uludag Ski Center

 Το όρος Uludağ βρίσκεται 36χλμ. νότια της Προύσας και εκεί υπάρχει ένα από τα αγαπημένα κέντρα χειμερινών σπορ της Τουρκίας, το Uludag Ski Center. Ο πλούτος της χλωρίδας και της πανίδας του βουνού το έχει καταστήσει επίσης Εθνικό Δρυμό. Εκτός από το σκι το χειμώνα, στο Uludağ, καλοκαιρινές δραστηριότητες όπως η πεζοπορία και το κάμπινγκ είναι επίσης δημοφιλείς. Το βουνό ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως Όλυμπος της Μυσίας και αναφέρεται στη μυθολογία ως ο τόπος όπου οι θεοί παρακολούθησαν τον Τρωικό πόλεμο. Το χιονοδρομικό διαθέτει 13 πίστες για σκι όλων των επιπέδων δυσκολίας και 15 ανελκυστήρες. Η περιοχή έχει αξιοποιηθεί πολύ τουριστικά, με περισσότερα από 27 ξενοδοχεία, δυνατότητας φιλοξενίας περίπου 3000 ατόμων, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ, κέντρα ψυχαγωγίας και κέντρα υγείας-SPA.

uludag ski center

Truva

 Μια πόλη καλή εκδρομή, βρισκόμενοι στη Προύσα, είναι ο αρχαιολογικός χώρος της μυθικής πόλης Τροία, που βρίσκεται στη Βορειοδυτική Τουρκία, πολύ κοντά στα στενά του Ελλησπόντου και το Τσανάκκαλε. Η Τροία ήταν ουσιαστικά το μέρος όπου διαδραματίστηκε ο Τρωικός Πόλεμος, όπως αυτός περιγράφεται στην Ηλιάδα του Ομήρου. Σύμφωνα με αυτήν, η αρπαγή της βασίλισσας της Σπάρτης, της Ωραίας Ελένης από τον γιο του βασιλιά της Τροίας Πάρη, πυροδότησε έναν μακροχρόνιο πόλεμο, στον οποίο έλαβαν μέρος πόλεις από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Μετά από πολιορκία που διήρκησε 10 χρόνια, χάρη στο τέχνασμα του Δούρειου Ίππου, οι Έλληνες κυρίευσαν την Τροία και την κατέστρεψαν γύρω στο 1000 π.Χ.. Πολλούς αιώνες αργότερα, το 1870, ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν, ωθούμενος από την αγάπη του για την ελληνική μυθολογία, κατέφθασε στην περιοχή και ξεκίνησε τις συστηματικές ανασκαφές, που έφεραν στο φως τα ερείπια μιας σειράς αρχαίων πόλεων, χρονολογούμενων από την εποχή του Χαλκού, έως τη Ρωμαϊκή περίοδο. Οι επόμενες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από τον Γουλιέλμο Ντέρπφελντ και τον Κάρολο Μπλέγκεν απέδειξαν ότι υπήρξαν εννέα πόλεις, η μία πάνω στην άλλη, σε αυτή την τοποθεσία. Στα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν ανασκαφές από επιστημονικές ομάδες πανεπιστημίων των ΗΠΑ και τον Αύγουστο του 2003, ύστερα από μία μαγνητική επισκόπηση της πεδιάδας μπροστά από το οχυρό, εντοπίστηκε μία βαθιά τάφρος, της οποίας τα υπολείμματα χρονολογήθηκαν την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, στα χρόνια της Ομηρικής Τροίας. Παρ’ ότι αμφισβητήθηκε ως ιστορικό γεγονός ο Τρωικός Πόλεμος, τα ευρήματα κεφαλών βελών που βρέθηκαν στα στρώματα που χρονολογούνται στην εποχή εκείνη, πιθανολογούν την ύπαρξη μάχης. Οι ανασκαφές στην Τροία συνεχίζονται μέχρι σήμερα και o αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος στις μέρες μας. Η είσοδος κοστίζει 70 λίρες, δηλαδή περίπου 11€.

truva

Πώς θα πάτε

Η αλήθεια είναι ότι για να φτάσετε κατευθείαν από τη Θεσσαλονίκη στη Προύσα αεροπορικώς είναι αδύνατον, αφού δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις. Αν επιλέξετε να μεταβείτε λοιπόν εξ’ αέρος, θα πρέπει να αλλάξετε τουλάχιστον τρία αεροπλάνα. Το πιο «βολικό» και οικονομικό δρομολόγιο το προσφέρει η Turkish Airlines. Πρόκειται για μια πτήση προς την Κωνσταντινούπολη, από εκεί στην Άγκυρα και κατάληξη στη Προύσα με 321€. Ο ιδανικός τρόπος για να μεταβείτε εκεί πάντως είναι οδικώς από την Πόλη, μιας και απέχουν μόνο δύο ώρες και είκοσι λεπτά.

Πού θα μείνετε

Μπορεί η Προύσα να είναι μια μεγάλη πόλη, αλλά το τουριστικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο κέντρο της, οπότε καλό θα ήταν να μη παρεκκλίνετε πολύ από αυτό. Η πρόταση μου είναι το Bursa Suites Apart Otel, ένα ξενοδοχείο που προσφέρει ολοκαίνουργια δωμάτια και στούντιο, σε χαμηλές τιμές, ενώ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα περισσότερα αξιοθέατα.

Πώς θα μετακινήστε

Όντας τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, η Προύσα διαθέτει ένα άριστο σύστημα μέσω μαζικής μεταφοράς. Η αλήθεια είναι ότι πολύ δύσκολα θα ξεφύγετε από το κέντρο της πόλη, αφού τα περισσότερα αξιοθέατα βρίσκονται εκεί, αν όμως το επιθυμήσετε η Προύσα διαθέτει μετρό, τραμ, λεωφορεία με το γενικό εισιτήριο να κοστίζει 3,5 TL, δηλαδή περίπου μισό ευρώ. Τέλος, όσον αναφορά τα ΤΑΞΙ είναι παντού και είναι σχετικά οικονομικά. Ζητήστε πάντως το ταξίμετρο να είναι ανοιχτό, όπως ορίζεται από τον νόμο, καθώς δεν εννοείται για τους Τούρκους, πόσο μάλλον αν είστε και τουρίστες. Επίσης προσέξτε τις διαδρομές, καθώς οι οδηγοί τους συνηθίζουν να κάνουν κύκλους για να αυξηθεί η τιμή.

Τί να φάτε

Η Προύσα είναι διάσημη για τη σπεσιαλιτέ "Iskender Kebab", που είναι ο γνωστός σε όλους μας γύρος, φτιαγμένος από κρέας αρνιού και συνοδεύεται συνήθως από ζεστή σάλτσα ντομάτας, γιαούρτι και πίτα σε κομμάτια. Το Inegöl Köfte είναι μία ακόμη σπεσιαλιτέ της πόλης και είναι αρνίσιοι κεφτέδες με κρεμμύδι χωρίς μπαχαρικά, ψημένοι στη σχάρα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις καραμέλες κάστανου, που παράγονται από καστανιές που καλλιεργούνται στις παρυφές του όρους Oludag. Τέλος, εδώ θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το μοναδικό επιδόρπιο Kemalpaşa της περιοχής Mustafakemalpafla, μιας πόλης κοντά στην Προύσα και πρόκειται για μικρά σιροπιαστά γλυκά φτιαγμένα από τοπικό τυρί και σιμιγδάλι.

Χρήσιμες πληροφορίες

turkey info

Στη Προύσα ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στη Προύσα η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα τουρκικά, όμως οι περισσότεροι γνωρίζουν κάποια ελληνικά για τουριστικούς λόγους. Οι νεότεροι ξέρουν και αγγλικά, ενώ όλοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν αν γνωρίζουν.

Το νόμισμα της χώρας είναι η Τουρκική Λίρα (Türk lirası) και η ισοτιμία της αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 6,31 λίρες.

Πολλοί καταστηματάρχες δέχονται και Ευρώ.

Μετατρέψετε τα χρήματα σας είτε στις δεκάδες τράπεζες που υπάρχουν στην πόλη, είτε στα ανταλλακτήρια, που αναγράφουν τις ισοτιμίες, αφού παίρνουν πολύ μικρή προμήθεια.

Η μετάβαση προς και από το αεροδρόμιο είναι απλή, αφού υπάρχουν συνεχή δρομολόγια λεωφορείων (νούμερο 15), που σας μεταφέρουν πολύ σύντομα από το κέντρο της πόλη.

Στην Προύσα δεν υπάρχει κάποιο Ελληνικό Άμισθο Γενικό Προξενείο, οπότε θα αν χρειαστείτε οτιδήποτε θα πρέπει να αποφανθείτε στο κοντινότερο, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη στην οδό Hüseyinağa Mh., Turnacıbaşı Sok. No:22, 34435 Beyoğlu και το τηλέφωνο του είναι +90 212 393 82 91.

Η καλύτερη εποχή για να πάτε στην Προύσα είναι ο χειμώνας, για να μπορέσετε να συνδυάσετε την εκδρομή σας με μια επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο.

 

Προτεινόμενες εκδρομές → Κωνσταντινούπολη, Εσκισεχίρ, Τσανάκκαλε

bursa lang

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com