Η πρωτεύουσα της Τυνησίας συνδυάζει αρμονικά στοιχεία της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής, δημιουργώντας έτσι έναν προορισμό για όλα τα γούστα! Γραφικά σοκάκια, ιστορικά παζάρια, εντυπωσιακά τζαμιά, αποικιακά κτίρια, ενδιαφέροντα μουσεία και άλλα πολλά που περιμένουν να τα ανακαλύψετε.
Λίγα λόγια για την πόλη
Η Τύνιδα είναι η πρωτεύουσα της Τυνησίας και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Βρίσκεται στη Μεσόγειο, χτισμένη σε ένα μεγάλο κόλπο, τον κόλπο της Τύνιδας, και απλώνεται σε όλο το μήκος του, αλλά και στους λόφους που ξεκινούν πίσω από αυτόν. Η ιστορία της Τύνιδας ξεκινάει την δεύτερη χιλιετία π.Χ. όταν και ιδρύθηκε αρχικά από τους Λιβύους και αργότερα πέρασε στην κατοχή Βέρβερων, Νουμιδίων και Φοινίκων. Ανά τους αιώνες άλλαξε πολλά χέρια, μέχρι που το 146 π.Χ., η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέστρεψε την Τύνιδα και την Καρχηδόνα ολοκληρωτικά. Ωστόσο, η πόλη ανοικοδομήθηκε από τις στάχτες της υπό την εξουσία του Αύγουστου και εξελίχθηκε σε μια σημαντική πόλη και κέντρο ανάπτυξης γεωργικών δραστηριοτήτων. Από τον 12ο μέχρι τον 16ο αιώνα, η πόλη πέρασε υπό την εξουσία βερβερικών δυναστειών και έγινε μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις του ισλαμικού κόσμου! Έπειτα ήρθαν στη πόλη οι Γάλλοι, που βρίσκονται στην εξουσία από το 1881 έως τι 1956 όταν και ανεξαρτητοποιήθηκε η χώρα! Σήμερα αριθμεί περίπου 730.000 κατοίκους μέσα στην πόλη, ενώ υπολογίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή ζουν περίπου δυο εκατομμύρια κάτοικοι! Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω την Τύνιδα μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που την επισκέπτεται για πρώτη φόρα.
Μεντίνα
Όπως κάθε αραβική πόλη που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και η Τύνιδα περιστρέφεται γύρω από την παλιά της πόλη. Η Μεδίνα της Τύνιδας (Medina of Tunis) χρονολογείται από τον 7ο αιώνα μ.Χ. και είναι αδιαμφισβήτητα το ομορφότερο και πιο παραδοσιακό κομμάτι της πόλης, ανήκοντας μάλιστα στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Διαθέτει πληθώρα από θαυμάσια αξιοθέατα, vintage πόρτες, street art, παλιά σπίτια, παραδοσιακά καφέ, τζαμιά και ένα δαιδαλώδες παζάρι (suuq), όπου πωλούνται κυριολεκτικά τα πάντα! Ξεκινήστε λοιπόν από την πλατεία της Νίκης (Victory Square), όπου δεσπόζει η πύλη της παλιάς πόλης, η Μπαμπ ελ Μπαρ (Bab el Bhar) που σημαίνει θαλάσσια πύλη. Η συγκεκριμένη αψίδα χτίστηκε αρχικά τον 10ο αιώνα μ.Χ. κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Αγλαβίδων και αργότερα ξαναχτίστηκε το 1860 μ.Χ., σηματοδοτώντας τον διαχωρισμό μεταξύ της παλιάς-αφρικανικής πόλης και της νέας-ευρωπαϊκής. Από εκεί θα μπορέσετε να εισέλθετε στο παζάρι της Τύνιδας, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καλοδιατηρημένα σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο! Στα μαγαζιά μπορείτε να βρείτε από παραδοσιακά αντικείμενα, ρούχα και χαλιά, μέχρι μπαχαρικά και ηλεκτρονικές συσκευές. Το παζάρι εκεί είναι απαραίτητο, όμως μην το παρακάνετε, καθώς μπορεί ο ιδιοκτήτης του καταστήματος να πιστέψει ότι υποτιμάτε το προϊόν που πουλά και να προσβληθεί.
Τέμενος Εζ Ζαϊτούνα
Μέσα στην Μεντίνα της Τύνιδας συναντάμε το ίσως πιο αναγνωρίσιμο αξιοθέατο της Τύνιδας, το Τέμενος Εζ Ζαϊτούνα (Al-Zaytuna Mosque). Πρόκειται για το μεγαλύτερο Τζαμί της πόλης και το δεύτερο παλαιότερο σε ολόκληρη την χώρα. Χρονολογείται από το 698 μ.Χ. και καλύπτει μια έκταση 5000 τετραγωνικών μέτρων! Η κατασκευή του έγινε με στήλες από την αρχαία Καρχηδόνα και πέραν από χώρος λατρείας, λειτουργεί και ως θρησκευτικό σχολείο και πανεπιστήμιο. Δυστυχώς, η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε μουσουλμάνους, αλλά υπάρχει ένα σημείο σαν εξέδρα, από το οποίο μπορείτε να δείτε κάποια από τα εσωτερικά μέρη του ναού!
Καθεδρικός του Αγίου Βικεντίου ντε Πωλ
Ο Καθεδρικός Ναός Αγίου Βικεντίου ντε Πωλ (Cathédrale Saint Vincent de Paul) βρίσκεται ουσιαστικά ακριβώς έξω από την Μεντίνα της Τύνιδας, στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας (Place de l'Indépendence), απέναντι από τη Γαλλική πρεσβεία, στο σημείο που η Λεωφόρος Χαμπίμπ Μπουργκίμπα (Avenue Habib Bourguiba) συναντά την Λεωφόρο της Γαλλίας (Avenue de France). Πρόκειται για το πρώτο εντυπωσιακό κτίριο που συναντά κάποιος βγαίνοντας από την αγορά της πόλης και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Βικέντιο ντε Πωλ που γεννήθηκε το 1581 και πέθανε το 1660 και θεωρείται προστάτης όλων των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο ναός ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1893 και άρχισε να λειτουργεί τα Χριστούγεννα του 1897, αν και προσωρινά με ξύλινα καμπαναριά λόγω έλλειψης χρημάτων. Έχει νεοβυζαντινά αρχιτεκτονικά στοιχεία καθώς, και στοιχεία της Μαυριτανικής και της Γοτθικής Αναγέννησης. Μετά το πραξικόπημα ο ναός παραμένει κλειστός προς το κοινό και χρησιμοποιείται μόνο για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Πύργος Ρολογιού Λεωφόρου Χαμπίμπ Μπουργκίμπα
Στο τέλος της Λεωφόρου της Γαλλίας συναντάμε ένα ακόμη εντυπωσιακό αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφτείτε. Αναφέρομαι φυσικά στο Πύργο Ρολογιού Λεωφόρου Χαμπίμπ Μπουργκίμπα (Horloge De L'avenue Habib Bourguiba). Πρόκειται ουσιαστικά για μια απομίμηση του διάσημου Πύργου Ρολογιού που βρίσκεται στο Λονδίνο, του Big Ben, το οποίο φυσικά απέχει παρασάγγας τόσο σε ομορφιά όσο και σε επιβλητικότητα. Κατασκευάστηκε για να τιμήσει την ανεξαρτησία της Τυνησίας στις 6 Νοεμβρίου του 1956, είναι χτισμένο από σφυρήλατο σίδερο και περιβάλλεται από ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι. Αυτό το μέρος έχει γίνει ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης για τους νέους Τυνήσιους, ειδικά έπειτα από την πρόσφατη επανάσταση, αλλά δυστυχώς είναι κάπως παρατημένο, μη θυμίζοντας την αρχική του όψη!
Πλατεία Κασμπά
Η πλατεία Κασμπά (Place de la Kasbah) βρίσκεται απέναντι από το γνωστό Τέμενος Ελ-Κασμπαχμούχ (Mosquee El-Kasbahmuch) και εκεί θα βρείτε κάποια από τα πιο εντυπωσιακά και καινούργια αξιοθέατα ολόκληρης της χώρας. Πρόκειται για μια τεράστια ανοιχτή πλατεία, με χαριτωμένα μαύρα φανάρια και πολλές κόκκινες σημαίες της Τυνησίας. Στην μια άκρη της δεσπόζει το Δημαρχείο της Τύνιδας (Hôtel de Ville). Το συγκεκριμένο κτίριο εγκαινιάστηκε μόλις το 1998 και σχεδιάστηκε από Τυνήσιους αρχιτέκτονες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τα παραδοσιακά μοτίβα αραβικής αρχιτεκτονικής, προσθέτοντας ευρωπαϊκές πινελιές! Ακόμη, στο κέντρο της πλατείας θα βρείτε το Εθνικό μνημείο του Κασμπά (Monument Place de la Kasbah), το οποίο σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από τον Τυνήσιο γλύπτη Abdelfattah Boussetta το 1989 και θεωρείται ιδιαιτέρα σημαντικό για τους ντόπιους. Μάλιστα το συγκεκριμένο μνημείο απεικονίζεται και στα δελτία ταυτότητας της Τυνησίας!
Εθνικό Μουσείο Μπαρντό
Το Εθνικό Μουσείο Μπαρντό (Musee National du Bardo) είναι το παλαιότερο και σημαντικότερο μουσείο της χώρας. Άνοιξε πριν από περίπου έναν αιώνα και στεγάζεται σε ένα παλάτι, το οποίο κρατά ακόμη τα πριγκιπικά του χαρακτηριστικά, δίνοντας έτσι στον επισκέπτη την δυνατότητα, εκτός από τα εκθέματα, να δει και τους χώρους που κατοικούσαν οι ηγέτες της χώρας. Φιλοξένει μια εντυπωσιακή συλλογή από ρωμαϊκά ψηφιδωτά, καθώς και αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά και ισλαμικά έργα τέχνης, έχοντας χαρακτηριστεί διεθνώς ως το μουσείο με την μεγαλύτερη συλλογή μωσαϊκών στον κόσμο. Δυστυχώς, μετά το πραξικόπημα του 2011, το παρόν μουσείο είναι κλειστό, καθώς βρίσκεται δίπλα στο υπουργείο εσωτερικών, το οποίο φυλάσσεται ασφυχτικά από τον στρατό! Σύμφωνα, με τοπικά μέσα πάντως αναμένεται να ανοίξει ξανά στο προσεχές μέλλον!
Καρχηδόνα
Στο βόρειο κομμάτι της πόλης, εκεί όπου βρίσκεται και το αεροδρόμιο της Τύνιδας συναντάμε την ιστορική Καρχηδόνα (Carthage). Η κάποτε πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Πουνίκ, που αργότερα καταλήφθηκε από Ρωμαίους και Ισλαμικούς ηγέτες αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Μεσογείου! Μάλιστα, κατά την διάρκεια της Ελληνιστικής εποχής εκτιμάται ότι η Καρχηδόνα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του κόσμου (πίσω μόνο από την γειτονική Αλεξάνδρεια), όμως καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τον Γ΄ Ρωμαιο-Καρχηδονιακό πόλεμο από τους Ρωμαίους. Σήμερα, μπορείτε να θαυμάσετε τα ερείπια αυτής της πόλης διάσπαρτα δίπλα στην θάλασσα! Ξεκινήστε από το σημαντικότερο αξιοθέατο που είναι φυσικά τα Λουτρά του Αντωνίου (Bains d'Antonin), συνεχίστε με το αμφιθέατρο (Amphithéâtre de Carthage) που μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 40.000 άτομα, το Μουσείο της Καρχηδόνας (Musée de Carthage) και ολοκληρώστε με το ρωμαϊκό θέατρο (Amphithéâtre romain), τον τόπο διεξαγωγής του ετήσιου Διεθνούς Φεστιβάλ της Καρχηδόνας.
Σίντι Μπου Σαΐντ
Το πιο όμορφο και πιο πολυφωτογραφημένο όμως σημείο της πόλης, είναι ουσιαστικά ένα προάστιο της Τύνιδας, το Σίντι Μπου Σαΐντ (Sidi bou Said). Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό, χτισμένο στην άκρη ενός κρημνώδους λόφου, το οποίο ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και την μοναδική αρχιτεκτονική του. Περπατώντας εκεί θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε ένα κυκλαδίτικο νησί, αφού κυριαρχεί το άσπρο και το γαλάζιο στα γεμάτα βουκαμβίλιες κτίρια! Περιπλανηθείτε λοιπόν στα σοκάκια, καθίστε για τσάι και παραδοσιακά γλυκά στα γραφικά καφέ και ψωνίστε κεραμικά σκεύη από τα τοπικά καταστήματα!
Λα Γκουλέτ - Λα Μάρσα
Τελευταία άλλα όχι καταϊδρωμένα άφησα ακόμη δύο προάστια της Τύνιδας που είμαι σίγουρος ότι θα σας ενθουσιάσουν. Το πρώτο είναι το Λα Γκουλέτ (La Goulette), το οποίο στα αραβικά λέγεται Halq al-Wadi («λαιμός του ποταμού») και αποτελεί το λιμάνι της πόλης. Βρίσκεται σε μια αμμουδιά μεταξύ της λίμνης και του κόλπου της Τύνιδας, και συνδέεται με την πρωτεύουσα μέσω ενός καναλιού μήκους 7 χιλιομέτρων. Το συγκεκριμένο μέρος ήταν ένα δημοφιλές θερινό θέρετρο κατά τον 19ο αιώνα, γνωστό ως "La Petite Sicile"! Παρόλο, που από εκείνα τα κτίσματα έχουν μείνει μόνο ερείπια, σήμερα το Λα Γκουλέτ προσπαθεί να αναδυθεί από τις στάχτες του και να επιστρέψει στις παλιές του δόξες!
Τέλος, θεωρώ επιβεβλημένη μια στάση στο διπλανό Λα Μάρσα (La Marsa). Πρόκειται για ένα μέρος που είναι σπάνιο να συναντήσετε τουρίστες, αφού θεωρείται ένα στέκι μόνο για ντόπιους. Προτείνω λοιπόν να πάρετε ένα παγωτό στο χέρι, από τα δεκάδες παγωτατζίδικα της περιοχής και να περπατήσετε παράλληλα με την θάλασσα και αν ο καιρός είναι καλός να βουτήξετε κιόλας σε αυτήν την πανέμορφη παραλία!
Πώς θα πάτε
Την δεδομένη στιγμή η Θεσσαλονίκη δεν συνδέεται απευθείας αεροπορικώς με την Τύνιδα. Όμως υπάρχει απευθείας πτήση της Aegean από την Αθήνα, όπου με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κανείς εισιτήρια που ξεκινούν από 93€ μετ’ επιστροφής!
Πού θα μείνετε
Η Τύνιδα δεν είναι μια άκρως τουριστική πόλη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πάρα πολλά ξενοδοχεία και αυτά που υπάρχουν να είναι ακριβότερα από ότι αξίζουν! Η πρόταση μου είναι να μείνετε στο κέντρο της πόλης και πιο συγκεκριμένα στο Golf Royal Hotel. Πρόκειται για ένα πανέμορφο ξενοδοχείο τριών αστέρων, το οποίο διαθέτει όλες τις σύγχρονες ανέσεις, που μπορεί να χρειαστεί κάποιος σε ένα τέτοιο ταξίδι! Στα συν του συγκεκριμένου ξενοδοχείου είναι το γεγονός ότι βρίσκεται κολλητά με το Υπουργείο Εσωτερικών, κάτι που συνεπάγεται με 24ώρη φύλαξη από τον στρατό και την αστυνομία!
Πώς θα μετακινήστε
Η Τύνιδα διαθέτει αρκετούς τρόπους μετακίνησης για τους κατοίκους και τους τουρίστες, αφού υπάρχουν μετρό, λεωφορεία και mini buses. Το μετρό, το οποίο βέβαια βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της γης, είναι ο πιο γρήγορος τρόπος μετακίνησης στην πόλη και έχει τρείς γραμμές που καλύπτουν μεγάλο μέρος της Τύνιδας. Ένας άλλος τρόπος μετακίνησης στην πόλη είναι τα λεωφορεία, αφού υπάρχουν πάνω από 200 δρομολόγια, που απλώνονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πόλης, ενώ τα mini buses εκτελούν δρομολόγια από πόλη σε πόλη! Τέλος, τα ταξί στην Τυνησία είναι πάμφθηνα και είναι παντού! Πέραν από τα κλασικά κίτρινα ταξί που μπορείτε να σταματήσετε στον δρόμο, στην Τυνησία λειτουργεί και η εφαρμογή Bolt, από όπου μπορείτε να καλέσετε εύκολα και γρήγορα ταξί, όπου βρίσκεστε!
Τί να φάτε
Η τυνησιακή κουζίνα είναι ένα μείγμα γεύσεων αντιπροσωπευτικό του παρελθόντος της χώρας και της κεντρικής τοποθεσίας της στη Βόρεια Αφρική. Ενώ η κουζίνα ποικίλλει σε διάφορες περιοχές, το τυνησιακό φαγητό συνδυάζει συνήθως γαλλικές και αφρικανικές γεύσεις με πικάντικες πινελιές. Με βάση το βασικό φαγητό της χώρας, το κουσκούς, τα πιάτα της Τυνησίας περιλαμβάνουν συχνά θαλασσινά, αρνί, μοσχάρι ή φρέσκα λαχανικά! Όπως προείπα το πιο διάσημο πιάτο ολόκληρης της χώρας είναι το Κουσκούς, το οποίο προέρχεται από σιμιγδάλι και θα το βρείτε σε κάθε εστιατόριο η ταβέρνα αυτής της χώρας. Άλλα αξιοσημείωτα παραδοσιακά πιάτα είναι το Brik, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα πιτάκι με διάφορα είδη γέμισης και ένα μελάτο αυγό. Αυγό έχει επίσης και η Ojja, το οποίο θεωρείται πιάτο πρωινού και είναι ουσιαστικά μια ομελέτα μαζί με καυτερή σάλτσα και κομμάτια αρνιού! Ακόμη αξίζει να δοκιμάσετε την σαλάτα Mechouia, η οποία περιέχει αυγό, τόνο, μελιτζάνες, πιπεριές και ελιές, το τυνησιακό ψωμί Tabouneh, το οποίο πήρε το όνομα του από τον φούρνο στον οποίο ψήνεται και την καυτερή σάλτσα Harissa, η οποία εμπεριέχει καυτερές πιπεριές τσίλι και σκόρδο! Από γλυκά τώρα μην παραλείψετε να γευτείτε τα παραδοσιακά σιροπιαστά Makrouth και τους τυνησιακούς λουκουμάδες τα Bambalouni. Τέλος, από ποτά κυριαρχεί φυσικά το τσάι μέντας, που σερβίρεται συνήθως με αμύγδαλα ή κουκουνάρι και το κόκκινο κρασί, κάτι για το οποίο η χώρα φημίζεται! Για να δοκιμάσετε παραδοσιακές γεύσεις χωρίς φόβο προτείνω τα Dar El Jeld Restaurant, El Ali και Dar Belhadj μέσα στην Τύνιδα, καθώς επίσης τα Au Bon Vieux Temps και Le Chargui στο Σίντι Μπου Σαίντ! Για καφέ με θέα μέσα στην Τύνιδα το Café Panorama και στο Σίντι Μπου Σαίντ τα Café Des Delices και Café des Nattes.
Χρήσιμες πληροφορίες
Στην Τύνιδα ταξιδεύουμε με Διαβατήριο με ισχύ τουλάχιστον 6 μηνών. Για την είσοδο σας στην χώρα δεν χρειάζεται Βίζα, ενώ θα πρέπει να συμπληρώσετε το immigration form, ώστε να θεωρηθεί κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων.
Στην Τύνιδα η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα αραβικά και πιο συγκεκριμένα μια τυνησιακή διάλεκτος, ενώ όλοι ξέρουν και γαλλικά. Για αγγλικά ούτε λόγος, αφού οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ούτε λέξη, όμως όλοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν αν γνωρίζουν.
Το νόμισμα της χώρας είναι το Δηνάριο Τυνησίας (TND) και η ισοτιμία του αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 3,23 δηνάρια. Πολλά μαγαζάκια μέσα στα παζάρια, δέχονται δολάρια και ευρώ.
Προτείνω να μετατρέψετε τα χρήματα σας σε κάποια τράπεζα μέσα στην πόλη, όπου κρατούν την μικρότερη προμήθεια και όχι ανταλλακτήρια!
Η Τύνιδα είναι δυο ώρες πίσω από την Ελλάδα (GMT 0).
Για την μετάβαση σας προς και από το αεροδρόμιο της Τύνιδας προτείνω να επιλέξετε κάποιο ταξί, καθώς η απόσταση είναι μικρή και το κόστος ελάχιστο!
Η Ελληνική Πρεσβεία στην Τύνιδα βρίσκεται στην οδό 6, rue Saint Fulgence, Notre Dame και τα τηλέφωνα της είναι +21671 288411, 287240.
Η καλύτερη εποχή για να πάτε στην Τύνιδα είναι είτε το φθινόπωρο είτε η άνοιξη, όταν οι θερμοκρασίες κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Προτεινόμενες εκδρομές → Καϊρουάν, Ελ Τζεμ, Σούσε, Μοναστίρ, Σφαξ
Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!